VIJEĆE MINISTARA

MEĐU POSLJEDNJIMA: BiH bi do kraja godine mogla dobiti 4G mrežu

Objavljeno:06.06.2018 - 14:28
A A A Times Arial

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine saopšteno je kako bi usluge 4G mreže trebale biti na raspolaganju građanima naše zemlje do kraja 2018. godine.

Inače, BiH je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja još nema mobilnu mrežu četvrte generacije.

"Razlog kašnjenja uvođenja 4G/LTE je kašnjenje u donošenju provedbenih propisa za korištenje radiofrekvencijskih opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje procesa prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u BiH, koji je veoma bitan za oslobađanje spektra, značajnog za efikasan način pokrivanja šire teritorije BiH", kazali su iz Vijeća ministara BiH.

4g-epa-0-1

Vijeće ministara BiH je u maju prošle godine usvojilo Politiku u sektoru elektronskih komunikacija, kao i Akcioni plan za realizaciju politike, čime je stvoren okvir za uvođenje 4G/LTE mreža u BiH. 

"U toku je usaglašavanje teksta Nacrta odluke između predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza RS-a i Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Prijedlog prethodno navedene odluke bit će dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje do kraja juna 2018. godine", kazali su iz Vijeća ministara BiH. 

Nakon što Vijeće ministara BiH usvoji navedenu odluku, RAK će postojećim licenciranim operatorima u BiH izdati dozvole za 4G/LTE. 

"Usluge 4G/LTE mreže trebale bi biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. godine", zaključuju iz Vijeća ministara BiH.

Za razliku od svog prethodnika, 4G mreža pruža mogućnost i do sedam puta većih brzina u prenosu podataka, kao i prenos većih "blokova" podataka odjednom.

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA