Hafiz Amir Čauš za Novi.ba: "Ramazan u Chicagu protiče u znaku Kur'ana i hafiske mukabele"

Ramazan
Hafiz Amir Čauš za Novi.ba: "Ramazan u Chicagu protiče u znaku Kur'ana i hafiske mukabele"
.

Hafiz Amir ef. Čauš, rođen je 13. jula 1984. u Banja Luci. Nakon osnovnog obrazovanja u srednjoj Bosni, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju završava kao učenik generacije 1999-2003. godine  ispred reisu-l-uleme. Diplomirao je 2008. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, odsjek teološki, i  apsolvent je Pravnog fakulteta u Sarajevu. 
Obavljao je uspješno honorarne poslove imama, hatiba i  muallima u BiH i dijaspori. U periodu od 2006. do 2012. godine biva aktivan u radu sa djecom i omladinom kroz sportsko udruženje "Realway" Sarajevo, a naročito se ističe njegov prosvjetni angažman u svojstvu nastavnika i profesora islamske vjeronauke i historije religija u OŠ "Džemaludin Čaušević" i Prvoj  gimnaziji u Sarajevu. Trenutno je imam džemata WBICC u Čikagu. U nedjelju, 8. januara 2017., godine održana je njegova hafiska dova u Chicagu i uručenje diploma hafiza Kur’ana. Oženjen je i otac dvoje djece.

U ramazanskom razgovoru s hfz. Čaušom, pričali smo o mjesecu ramazanu u Chicagu, Kur'anu, hafiskoj mukabeli, druženjima, i porukama mjeseca posta. 

Razgovarao: Nedim Botić/Novi.ba

Kako protiče ovaj mubarek mjesec u Chicagu?
Još kao student naučio sam Alejhiselamov hadis o ramazanskom okivanju šejtana u smislu sputavanja njihovog utjecaja, a tek kao full-time imam osvjedočio se u značenje dotičnog hadisa, upravo u Čikagu. Naime, džamije su neobično posjećenije i svi smo nekako u boljem izdanju. Ova slika vjerskog poleta i preporoda je primjetnija i blagodarnija u našoj dijaspori nego u  domovini. Ramazan mubarek Vašim čitaocima!

Obavljate dužnost imama u vjetrovitom gradu. Kako protiču ramazanske aktivnosti u vašem džematu?
Čikago, the Windy City, prelijep je američki grad na obali jezera Mičigen. U njemu se nalazi preko stotinu džamija i mesdžida sa muslimanskim zajednicama iz cijeloga svijeta, uključujući pet onih bosanskohercegovačkih muslimana. Ramazanske aktivnosti su u znaku iftara i teravija. Inače, džemat WBICC kojeg predvodim upražnjava džumu, mekteb, mušku i žensku halku Kur'ana, klub knjige, interfaith i servis različitih vjerskih, humanitarnih, kulturnih i sportskih aktivnosti.

amir4

Hafiz ste Kur'ana. Možete li nam reći šta za vas znači Kur'an i kako je tekao vaš put učenja?
Hvala Bogu, prvi sam hafiz iz Sjeverne Amerike koji je uspješno položio ispit pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BIH. Muhafiz mi je bio čikaški imam, hfz. Muriz ef. Mešić. Kur'an je poput prijatelja; što više vremena provodiš s njim, utoliko će on s tobom podijeliti više svojih dragocjenih tajni i darova. Moj hafizluk seže još od medresanskih dana. Istakao bih metodu: sve što bih memorisao, isti dan bih nastojao proučiti u dnevnim namazima, a tek nakon toga nastavio memorisanje. Ovo mi je pomoglo savladati najveći izazov svih učača hifza – kontinuitet i ustrajnost u učenju.

Ove godine učite hafisku mukabelu u vašem džematu. To je jedna tradicija koju održavate. Možete li nam reći nešto više o tome?
Ovogodišnja hafiska mukabela je kuriozitet. Ona je saradnja dva komšijska džemata i dva imama; hafiza i doktora nauka. Svaki dan poslije podne namaza proučim napamet džuz ili dvadeset stranica ispred okupljenih džematlija, a zatim dr. Senad ef. Agić iz svoje erudicije i iskustva protumači aktuelne poruke proučenog džuza. 

Koliko ima Bošnjaka u Chicagu i koji su najveći izazovi sa kojima se susrećete?
Procjene se kreću između 30.000 i 40.000 sunarodnjaka. Izazov je kako uključiti te ljude u džemat – zajednicu. Veliki broj njih ne pripada nijednom od aktivnih džemata, premda je tendencija blagog rasta članova. 

Zašto džemat? Džemat je bio i ostao najkonkretniji i najefikasniji model očuvanja sveukupnog identiteta; vjerskog, nacionalnog i kulturološkog. Naša vjera i tradicija ima kapacitet pomoći prema pozitivnim integracijama Bošnjaka u američkom društvu, između krajnosti asimilacije i izolacije, jednako spram i američkog i bh realiteta. 

U suprotnom, suočavamo se sa izvjesnom opasnošću 'sofistiranog genocida' gdje se naša djeca i njihovi potomci potpuno otuđuju i odrođavaju od porijekla, domovine i naslijeđa svojih roditelja. Ponosan sam, na primjer, na upravo realiziranu akciju pomoći u snabdijevanju biblioteke OŠ „Bužim“, škole sa najvećim brojem djece u BiH (1362). Tom prilikom je skupljeno 10.000 KM. Također, koordiniramo za registrovanje i glasanje iz dijaspore.

amir2

Islamofobija dobija nažalost sve više na zamahu u svijetu. Da li ste imali sličnih izazova, i kako odgovoriti na taj problem?
Islamofobija je akutan globalni problem, specifično u Americi. Hišam Talib u Vodiču za islamsko djelovanje je primijetio kako muslimani imaju superioran proizvod i inferiornu promociju, dočim islamofobi imaju inferioran proizvod i superiornu promociju. Zadaća je imama i džematlija biti savjesni, obrazovani, kvalitetni, kreativni i složni. Mi u našem džematu, primjerice, kroz redovnu međureligijsku saradnju sa Prezbeterijanskom crkvom i radionicama kluba knjige, šaljemo duhovne i edukativne poruke o toleranciji i mudrosti islama. Institucije moraju biti glasnije od neodgovornih pojedinaca.

Koliko vam vjera pomaže u životu, da budete bolji i jači, čovjek, imam, otac, muž, sin?
Ajet iz Kur'ana koji ostavlja poseban dojam na mene je El-En'am, 161. u kojem Uzvišeni Allah opisuje Svoju vjeru kao 'dinen kijemen' ili 'vjeru vrijednosti, vrlina.' Svaka civilizacijska vrijednost, bez obzira kojem narodu pripadala, tekovina je koja korespondira univerzalnom i humanističkom duhu islama, „drugom imenu za sve što je lijepo i plemenito i imenu za obećanje ili nadu u bolju budućnost muslimanskih naroda, za njihov život u dostojanstvu i slobodi, jednom riječju, za sve ono za što je vrijedno živjeti.“ (A. I.)

Šta Vam prvo padne na um kad spomenemo ramazan?
Kur'an! Stručni i subjektivni odgovor. Činjenica je da se jedini spomen ramazana u Knjizi veže neposredno za objavu Kur'ana. Karije znaju da nema boljeg vremena za učenje Kur'ana od ramazana. Kada su me ovih dana upitali: „Ako u čuvenoj Begovoj džamiji deset hafiza prouče dnevno po dvije sahife, kako ti proučiš svih dvadeset? Pomislih u odgovoru: „Uvijek bolje proučim nego sam se pripremio i očekivao...“ To je jednostavno taj bereket ramazana i blagodat Gospodara.

Možete li sa nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koja vas posebno veže za ramazan?
Sjećam se ramazana ratne '93. i svojih prvih teravija u svijećama jedva osvjetljenom skloništu. Volio sam ići na namaz. Još se samo sjećam kako mi neko ukazao da stavljam desnu preko lijeve ruke na kijamu, a ne obratno. Deset godina poslije, kao učenik generacije GH medrese, postat ću prvi efendija u majčinoj i u očevoj familiji, a još deset godina i prvi hafiz. Pouka: Činimo hajr i učimo dove, Allah je dobar i milostiv.   

amir1
Kako vi i vaša porodica provodite ramazanske dane? 
Između porodičnih sehura i iftara, dnevnih namaza i teravija, neumitno prolaze ramazanski dani. Što manje na elektronskim uređajima. Bude i odmora i relaksacije, igre i zabave. Rashladimo se vodenim puškama u avliji. Iako je vakat intenzivnog ibadeta, vrijeme sa porodicom i poslovnim kolegama je također neophodno, što i Kur'an apelira (El-Bekare, 187-188).

Imate li neku dovu koju posebno učite u ramazanu?
Svakako. Dovim svaki dan dovom u kojoj su prioritizirane najvažnije potrebe. Riječ je realnim očekivanjima i ambicijama za koje molim Svevišnjeg da mi olakša i blagoslovi njihove uzroke i posljedice. Dova je validan pasoš i karta, a naše je da ih čuvamo i putujemo. 

Vaša ramazanska poruka za čitaoce portala Novi.ba?
Zahvaljujem Vam se na prilici za ovaj razgovor, a cijenjenom čitateljstvu želim zdravlje i mir u preostalim mubarek danima. God bless you i mahsus selam. 

Ne propustite