PRAVO LEGLO BAKTERIJA: Ovo je NAJPRLJAVIJI dio vašeg tijela koji širi neugodne mirise

Zanimljivosti
PRAVO LEGLO BAKTERIJA: Ovo je NAJPRLJAVIJI dio vašeg tijela koji širi neugodne mirise
.

Pupak nastaje kod svih viših sisavaca (osim kod tobolčara) uključujući i ljude nakon rođenja.

Nalazi se prednjem dijelu stomaka. U doba trudnoće na mjestu pupka se nalazi pupčana vrpca, kojom djete preko posteljicu dobiva tvari koje su potrebne za život i rast preko krvotoka majke.

t3

Nakon rođenja i uklanjanja pupkovine pupak se zaraste i zatvara. Na neki način može ga se nazvati ožiljkom.

Tuširanje je vrlo važan dio lične higijene. Tokom dana, na odjeći, kosi i koži u svoj dom unesemo nekoliko mikroorganizama koji mogu biti opasni za naše zdravlje.

Iako ste se istuširali i oprali kosu, postoji dio na vašem tijelu koji se smatra najprljavijim jer zadržava prljavštinu čak i nakon što ste se "bacili" pod tuš. Riječ je o pupku koji je najnedostupniji dio na našem tijelu i time može postati pravo leglo bakterija.

Istraživanje je pokazalo kako se u uvučenom pupku (u njegovim naborima i usjecima) može sakupiti čak 67 različitih vrsta bakterija, bez obzira na tuširanje.

tt

Pravilan pupak je uvučen, a zbog svog oblika u njemu se vrlo brzo i lako sakupljaju znoj, dlačice s odjeće, mrtve ćelije kože, losion i sapun. Takav spoj savršeno je mjesto za razvoj mikroorganizama, zbog čega, ako ga ne perete pravilno i detaljno, može postati uzrok neprijatnih mirisa, ali i zdravstvenih tegoba poput infekcije.

Želite li ovaj dio tijela da održavate na detaljan i pravilan način koristite ovaj jednostavan trik sa štapićem za uši.

 

Uvučen pupak:

t2


1. Prije tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol i njime detaljno očistite svaki dio pupka.

t6

2. Tokom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje i, kao i sa alkoholom, štapićem pređite kompletnu unutrašnjost pupka.

3. Pupak potom dobro isperite mlakom vodom i dobro osušite pamučnom krpicom ili peškirom.

Ispupčen pupak:

t5
Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubljenja i nabora u kojima se nakuplja prljavština.

1. Pokvasite vrh pamučne krpice i na nju nanesite gel za tuširanje.

t1

Sigurno ste se nekada zapitali čemu služi pupak, a odgovor je krajnje prost – kod odraslog čovjeka ne služi ničemu.

Na mjestu gdje se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, struktura od životnog značaja, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom. U njoj se nalaze krvni sudovi ( dvije arterije i jedna vena ) koji dopremaju bebi kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka.

t4

U trenutku kada se rodi, beba postaje nezavisan organizam, sposoban da se adaptira na spoljašnji svijet, i da samostalno obavlja osnovne fiziološke funkcije ( da diše, da jede, da mokri… ). Zbog toga se, u prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca prvo podvezuje ( da ne bi došlo do krvarenja iz krvnih sudova u njoj ), a zatim i presijeca makazama. U mnogim zemljama je sve popularnije prisustvo oca na porođaju, kada on, ukoliko želi, može da presiječe pupčanu vrpcu.

Nakon presijecanja pupčane vrpce, ono što ”štrči” na stomačiću bebe je pupčani patrljak, 2-3 cm dug ostatak pupčane vrpce, koji se obično sasuši i otpadne za 12-15 dana. Iako ne izgleda baš lijepo dok mijenja boje od plavoljubičaste, preko žutozelene, braon, do crne, znajte da beba ne osjeća bol, jer pupčana vrpca nema nervne završetke! Iz porodilišta će vam uz pupčani patrljak stići i tračica čvrsto uvezana oko njega, ili plastična štipaljka kojom je patrljak “uštinut”.

S obzirom na to da su krvni sudovi pupčane vrpce veliki, pupčani patrljak je potencijalno ulazno mjesto za bakterije, zbog čega se higijeni pridaje veliki značaj. Obrada pupka je svakodnevna obaveza pedijatrijskih sestara u porodilištu, a kada beba ode kući, za to su nadležne patronažne službe doma zdravlja.

Za pravilnu “tranziciju” od pupčanog patrljka do pupka potrebno je da rana bude čista i suha, a vi pažljivi i bez straha. I nema više problema zvanog pupak.

Ne propustite