PRIPREMITE SE, DOLAZE NOVE OLUJE: Izdato upozorenje drugog stepena - Evo šta nas čeka

Region
PRIPREMITE SE, DOLAZE NOVE OLUJE: Izdato upozorenje drugog stepena - Evo šta nas čeka
.

Prvi radni dan je bio izuzetno vruč ali i nestabilan, i narednih dana u ovoj sedmici se očekuje vrlo nestabilno vrijeme. Poslijepodnevni pljuskovi ni u ponedjeljak nisu izostali na području Hrvatske, a najizraženiji su bili u gorskom području, unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a rjeđe i po nizinskoj Hrvatskoj.

Tuča kod Varaždina

Ponegdje je pritom bilo i pojave tuče, kao primjerice u Varaždinu u kasnim poslijepodnevnim satima, a u planinama oko Rijeke i unutrašnjosti Istre i vrlo jake grmljavine. Pljuskovi su najizraženiji bili u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na varaždinskom području gdje je palo od 10 do 20 mm kiše.

nn2

Temperature zraka znatno su više od prosjeka.
Najtoplije je u ponedjeljak bilo u Zagrebu na Griču, gdje je izmjereno čak 31°C, a isto toliko bilo je i u Senju. 30°C izmjereno je u Daruvaru, Slavonskom Brodu, Bilogori, Makarskoj, Osijeku, Pločama, Šibeniku, Sisku i Splitu.

Srednje dnevne temperature zraka za oko 5-7°C više su od prosjeka za ovaj dio godine i primjerenije su srcu ljeta (od 15. srpnja do 15. kolovoza), a ponegdje čak i više od toga, piše Neverin.hr.

Moguća izraženija nevremena

Slično se vrijeme nastavlja i narednih nekoliko dana. Zadržat će se djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće, pomalo i sparno vrijeme. Zbog veće količine vlage te vrlo visokih temperatura zraka postojat će uvjeti za dnevni razvoj oblaka, koji ponegdje može biti i izraženiji. 

Pritom će biti grmljavinskih pljuskova i to najviše u gorskom području, brdovitom dijelu Slavonije, unutrašnjosti Istre i Dalmacije te oko Rijeke.

nn

Lokalno su moguće obilnije oborine u kratkom vremenskom intervalu te pojava tuče kao i kratkotrajno olujnog vjetra.

Upozorenja na nevremena izdana su za veći dio zapadne i središnje Europe. Estofex tako upozorava na mogućnost razvoja jačih grmljavinskih ćelija te lokalno obilnije kiše, izolirane jake tuče, a također na mogućnost nastanka tornada, što se posebice odnosi na dio Francuske, zemlje Beneluksa, Njemačke te zapadni dio Češke.

nn1

Za naše područje upozorava se veće količine kiše u kratkom periodu te moguću tuču.

tem

Ne propustite