Ledeno-čokoladne kocke

Kuharica
Ledeno-čokoladne kocke
Savršen spoj čokolade i vanilije.

Savršen spoj čokolade i vanilije.

SASTOJCI:
Za koru:
· 125 gr margarina
· 125 gr šećera
· 4 žumanca
· 50 gr brašna
· 1 kesica vanilin šećera
· 1 kesica praška za pecivo
· 100 gr čokolade za kuhanje
· 4 bjelanca
Za fil:
· 2 kesice pudinga od vanilije
· 500 ml mlijeka
· 125 gr šećera
· 125 gr margarina
Za dekoraciju:
· 1 kesica šlag kreme od vanilije

PRIPREMA:

1. Sjediniti šećer i margarin, zatim dodati žumanca. Postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Miješati sve dok smjesa ne postane glatka, pa dodati naribanu čokoladu, s tim da je potrebno ostaviti 2-3 kockice za dekoraciju.
2. U drugoj posudi bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa ih dodati u smjesu i lagano izmješati kašikom. Gotovu smjesu izliti u tepsiju prečnika 30 cm koja je prethodno dobro podmazana i posuta brašnom. Peći 25 minuta na 250°C i ostaviti da se ohladi.
3. Hladnu koru prevrnuti na odgovarajuću tacnu koja je prethodno posuta kokosovim brašnom. Polako skidati gornji sloj kore i odvajati na neki tanjir. Taj dio kore je čokoladni jer se tokom pečenja čokolada slegla na dno.
4. U odgovarajuću posudu staviti 500 ml mlijeka, dodati 125 gr šećera pa staviti da proključa. Prašak za puding razmutiti u malo mlijeka pa ga nasuti u ključalo mlijeko i skuhati nagusto uz stalno miješanje. Skinuti s vatre i ohladiti.
5. Kada se u potpunosti ohladi, dodati 125 gr margarina i izmješati mikserom u glatku smjesu.
6. Prvi sloj kore vratiti u tepsiju i premazati pudingom. Po pudingu poredati komade čokoladne kore.
7. Premazati šlag kremom i posuti rendanom čokoladom.

 

 

 

Ne propustite