UPOZORENJE: Ovo je 7 znakova da vaš ljubimac mora veterinaru!

Kućni ljubimci
UPOZORENJE: Ovo je 7 znakova da vaš ljubimac mora veterinaru!
.

Prema nedavnim istraživanjima, osobe s kućnim ljubimcima bolje se suočavaju sa stresom i posjećuju liječnika manje od onih koji nemaju ljubimce.

Kao što mnogi vlasnici kućnih ljubimaca znaju, ponekad naši krzneni prijatelji trebaju našu podršku, pogotovo ako  nešto nije u redu s njihovim zdravljem. Da bi vaš ljubimac bio siguran i zdrav, treba obratiti pažnju čak i na najmanju promjenu u njihovom ponašanju i odmah poduzeti potrebne mjere.

Ovo je popis najočitijih znakova i simptoma koji bi vas mogli upozoriti da vaš ljubimac treba veterinarsku pomoć.

7. Kašalj

k1

Ponekad vaš pas ili mačka mogu patiti od kašlja koji ne treba nikakav poseban tretman i obično prestaje u roku od 2 sedmice.

Međutim, kašljanje koje traje više od 3 sedmice to nikad nije normalno. Hronično kašljanje može biti povezano sa srčanim ili plućnim bolestima, bronhitisom, upalom pluća ili trahealnim kolapsom.

8. Povraćanje

k2

Mačke i psi mogu povremeno povraćati, često i bez ozbiljnih bolesti. Međutim, ponekad povraćanje može biti simptom gastrointestinalnih bolesti, pankreatitisa, bolesti bubrega ili infekcija parazita.

Mačke mogu izbacivati ''koskice'', ali ako povraćaju više od jednom mjesečno, vjerojatno biste ih trebali odvesti do veterinara.

Pas može povremeno povraćati ako pojede previše trave ili smeća, ali se to događa nekoliko puta dnevno, znak je za uzbunu.

Krv u bljuvotini također je znak upozorenja koji bi mogao ukazivati ​​na to da je vaš ljubimac možda progutao oštar predmet koji nadražuje njihov stomak.

5. 'Nategnut' trbuh

k3

Iako ponekad prošireni abdomen može biti jednostavan znak da previše jede, to može značiti i da vaš ljubimac pati od probavnog poremećaja, peritonitisa, hormonske neravnoteže ili čak unutarnjeg krvarenja.

Neželjena abnormalna oteklina u području želuca također bi mogla biti opasna po život, jer stvara dodatni pritisak na šupljinu prsa i tako otežava disanje.

4. Bezvoljnost

k4

Ako vaš normalan aktivni kućni ljubimac odjednom odbija igrati s vama, to bi mogao biti prvi znak većeg problema. Slabost ili letargija kod pasa i mačaka obično prati sve vrste infekcija i ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, hipoglikemije i anemije.

3. Nenormalan nemir

k5

Iako sam nemir nije nužno loš znak, to može biti način vašeg ljubimca da vam ukaže na to da se ne osjeća dobro. Ako se vaš pas ili mačka uznemiruju ili se boje bez razloga i neprestano trče, tresu se, to može upućivati ​​na niz zdravstvenih problema, uključujući šugu, virus bjesnoće, Cushingovu bolest ili srčane probleme.

2. Neobjašnjivi gubitak težine

k6

Gubitak male količine težine ne bi trebao biti uzrok za uzbunu, pogotovo ako vaš ljubimac dobro jede. Ali ako vaš pas ili mačka izgube 10% svoje normalne tjelesne težine, to je znak da postoji veći temeljni problem kao što je metabolički poremećaj, bubrežni ili jetreni problemi, neuromuskularna bolest ili rak.

1. Prekomjerno lizanje

k7

Postoji niz medicinskih problema koji mogu rezultirati ponašanjem lizanja kod mačaka i pasa. Najčešći razlog zbog kojeg vaš ljubimac pretjerano čisti iste točke može biti bol ili svrbež koji može biti uzrokovan buhama ili alergijama.

Ako psi ponekad ližu ''čudne površine'', vjerojatno imaju neke gastrointestinalne probleme.

Lizanje kod mačaka često je izazivano mentalnim problemima poput dosade, anksioznosti ili kompulzivnog poremećaja.

Ne propustite