BEZ TABLETA: Evo kako da se riješite glavobolje, samo dodirnite ovu tačku

Porodica i zdravlje
BEZ TABLETA: Evo kako da se riješite glavobolje, samo dodirnite ovu tačku
.

Kada imate glavobolju i tableta koja vam treba vam nije pri ruci, situacija se čini beznadnom. Ipak, nije tako. Postoji način na koji se možete riješiti glavobolje – akupresura. Ta tehnika otklanja glavobolju efikasno i brzo.

Akupresura je vrsta masaže i brojne naučne studije potvrdile su njenu efikasnost. Akupresura je ustvari jedna vrsta akupunkture i refleksoterapije, s tim što ona ne zahtijeva posebno medicinsko znanje.

Kako masirati akupresurne tačke

Prvo zauzmite udoban položaj i opustite se. Masaža ne traje dugo, u prosjeku od 30 sekundi do 1 minutu.

Masirajte određenu tačku laganim pritiskanjem ili kružnim pokretima. Glavobolja obično nestaje tokom masaže ili 5 do 10 minuta nakon masaže.

Postoji šest glavnih tačaka koje se trebaju masirati da bi se riješili glavobolje.

Yintang tačka

1

Mjesto na kojem se nalazi „treće oko“, ili takozvana Yintang tačka, nalazi se između obrva, na mjestu gdje se nos spaja s čelom. Masiranjem ove tačke također se može otkloniti i zamor očiju.

Zan Zhu tačke

2

Ove simetrične tačke nalaze se na mjestu gdje obrve počinju , sa obje strane korijena nosa. Masaža ovih tačaka također donosi olakšanje kad se mučite sa nosom koji curi te poboljšava vizualnu oštrinu. Masirajte ove tačke jednu minutu, laganim pritiskanjem ili kružnim pokretima.

Yingxiang tačke

3

Ove tačke nalaze se sa obje strane nozdrva, u ravnini s očima. Da bi ih pronašli, potražite udubljenje na dnu jagodičnih kostiju. Ova masaža će vam otvoriti sinuse, umanjiti glavobolju i zubobolju, i odagnati stres.

Tian Zhu tačke

4

Tian Zhu tačke nalaze se na zadnjem dijelu glave u sredini, između ušiju i kičme. Masiranjem ovih tačaka ublažit ćete začepljenje nosa, bol u očima i ušima, tešku glavobolju i migrenu.

Shuai Gu tačke

5

Shuai Gu tačke ćete naći dva do tri centimetra od ivice rasta kose u području sljepoočnica. Nađite mala udubljenja na lubanji sa obje strane glave. Pritiskom na ove tačke umanjit ćete bol u sljepoočnicama i zamor očiju.

He Gu tačke

6

Ove simetrične tačke nalaze se na gornjem dijelu šake, između palca i kažiprsta. Masiranjem ovh tačaka odagnat ćete bol u leđima, zubobolju i napetost u vratnim mišićima.

Ne propustite