Vozilo budućnosti: Spoj auta i bicikla

Magazin
Vozilo budućnosti: Spoj auta i bicikla
Dnevni prevoz kroz zakrčene gradske ulice u stanju je da vas stvarno oneraspoloži. Od sada, auto malo kao motor može da vam pomogne da se probijete kroz saobraćaj i da se osjećate sigurno i udobno.

Dnevni prevoz kroz zakrčene gradske ulice u stanju je da vas stvarno oneraspoloži. Od sada, auto malo kao motor može da vam pomogne da se probijete kroz saobraćaj i da se osjećate sigurno i udobno.

Štaviše, ono koristi žiroskope da održava ravnotežu, i na taj način za razliku od motocikla nikad ne može da se prevrne. 

litc1

Lit Motors, kretor C-1 samobalansirajućeg auta, skoro je predstavio svoje vozilo budućnosti na 2015 Invention Awards-u, koje je održano od strane Popular Science-a. 

"Naše vozilo je budućnost prevoza,’ rekao je osnivač Lit Motors-a, Danny Kim, u izjavi za štampu.

"Kombinira jedinstven osjećaj i efikasnost motocikla sa sigurnošću i udobnošću automobila, stvarajući ultimativno urbano vozilo."

C-1 može da dostigne maksimalnu brzinu od 160 km/h, a od 0 do 100 km/hide u šest sekundis, prema Lit Motors-u.

Ali zaista najimpresivniji trik vozila C-1 jeste da ovo vozilo samo može da balansira na dva točka.

lit

“Tajni sastojak" C-1 vozila je naš patentirani sistem žiroskopa", rekao je Kim.

"Koristeći dva zamašnjaka koji se okreću brzinom od 10,000+ obrtaja u sekundi, naš žiro sistem vrši pritisak od 1300 ft-lbs da kontroliše nagibanje i ispravljane vozila.

"Ovo dozvoljava C-1 voziluda se potpuno nagne, i dovoljno je snažno da ga drži uspravnim čak i tokom sudara", dodao je.

Ovaj efekat je postignut ugradnjom žiroskopa u vozilo ispod sjedala.

Rotirajući disk - takodjer poznat kao žiroskop može da održava ravnotežu gdje bi se nepokretni disk prevrnuo baš kao i točak kod bicikl.

Sa ova dva koji rotiraju u smjeru kazaljke na satu po brzini od pet do deset hiljada obrtaja unutar C-1 vozila, ono je u stanju da zadrži ravnotežu.

Kompjuterizovana kontrola stabilnosti može da nagiba žiroskope da ih kontroliše dok u medjuvremenu održava stabilnost vozila. 

Štoviše, C-1 vozilo je ekološko - krece se na električnu energiju umjesto na fosilna goriva.

10.4 kilovat-na-sat baterije traju od 240 do 32 kilometara, prema Lit Motors-u.

Iako izgleda jako malo, C-1 volzilo ima dovoljno mjesta za putnika u zadnjem sjedištu. Također omogućava vozaču da se ugura na parking mjesto inače predvidjeno za motocikle. 

Kim se nada da će se ovaj proizvod pojaviti na tržištu za dvije godine po cijeni od 24,000 dolara.

Ne propustite