ČOKOLADNO CARSTVO U DERVENTI/ DAIRA MILAIMI ZA NOVI.BA: U delicije koje proizvodim je uloženo mnogo ljubavi i zato su posebne
Mjesto gdje nastaje magija...
Ovako bi se možda najbolje mogao opisati slatki butik Daire Milaimi. Ona je po struci inženjerka računarstva i informatike, a siguran posao nije je spriječio da ostvari svoj san o slatkom carstvu i otvori čokolateriju MD Chocolate Boutique.
Svoju priču o uspjehu podijelila je samo za Novi.ba. Otkrila nam je tajni sastojak zbog kojeg su njene poslastice tako posebne, a za naš portal se prisjetila kako je izgledao susret sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom u njenom slatkom butiku.
Cijeli intervju donosimo u nastavku.
Novi.ba: Krenuli ste stopama svog oca, koji je bio poznati derventski slastičar. Danas radite najslađi posao na svijetu i živite u vlastitom slatkom carstvu, gdje pronalazite ideje i inspiraciju za Vaše najfinije delicije?
DAIRA MILAIMI: Kreativci će se sigurno složiti sa mnom, da ako ispravno gledamo, inspiraciju možemo pronaći skoro na svakom uglu. Ja inspiraciju nalazim kao i mnogi drugi u knjigama, časopisima, na internetu, međutim ne zaustavljam se samo na tome.
Kod kreiranja proizvoda kao inspiraciju uzimam u obzir želje, sugestije, smjernice naših kupaca, naravno mojih dragih prijatelja i porodice. Veoma često se konsultujem s njima.
Priroda nam nudi velike mogućnosti i može biti veliki izvor inspiracije, tako su naprimjer nastale naše praline koje su dekorisane kandiranim laticama ruže i kandiranom ljubičicom.
Novi.ba: Vaše slastice su prava umjetnička djela. Koliko je zapravo važan spoj mašte i kreativnosti u slastičarstvu?
DAIRA MILAIMI: Obično kada razgovaramo o prehrambenim proizvodima najčešće se fokus stavlja samo na kvalitet sirovine. Ja smatram da je vrhunski proizvod rezultat spoja kvalitetne sirovine, mašte, kreativnosti kao i mnogo truda i rada.
Tajni sastojak
Novi.ba: Koji Vam je omiljeni dio samog procesa proizvodnje, te da li nam možete otkriti tajnu zbog čega su vaše slastice tako posebne?
DAIRA MILAIMI: Ovaj posao radim srcem, tako da je veoma teško reći koji dio procesa mi je omiljen.
Svaku fazu proizvodnje svaki put doživljavam kao novi izazov, a najveće uzbuđenje osjećam u onom trenutku kada nakon realizovanja nove kreacije dobijem finalni proizvod koji ispunjava ili čak nadmaši moja očekivanja.
Osim spoja kvalitetnih sirovina, mašte i kreativnosti kao što sam ranije spomenula, u delicije koje proizvodim je uloženo mnogo ljubavi i zato su posebne.
Novi.ba: U mjesecu aprilu ove godine učestvovali ste na prvom Festivalu vina i čokolade u Banja Luci, kakve impresije nosite sa ovog Festivala?
DAIRA MILAIMI: Drago mi je što smo imali čast da prisustvujemo festivalu vina i čokolade u Banjaluci i da smo mogli prezentovati dio našeg asortimana. Sve pohvale organizatorima u nadi da će festivali ovog tipa postati tradicija.
Za mene je najveća nagrada i jedan od najljepših trenutaka onaj kada se konzumentu nakon degustacije naših delicija pojavi osmijeh na licu. Moram da priznam da je na festivalu takvih trenutaka bilo mnogo.
Veliki uspjeh
Novi.ba: Vašu čokolateriju posjetili su zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, opišite nam kako je izgledao taj susret?
DAIRA MILAIMI: Ponosna sam na to da smo u našoj čokolateriji imali priliku ugostiti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH i ambasadora Velike Britanije.
Bez lažne skromnosti moram da priznam da su bili oduševljeni našim delicijama.
Pokazali su interesovanje o samoj proizvodnji i nastanku naših proizvoda. Razgovarali smo na temu proširenju tržišta i povećanju kapaciteta proizvodnje.
Osim što smo imali priliku da se predstavimo kao jedni od rijetkih koji se bave ovim poslom, ne samo u našem gradu nego u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo i o ulozi lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija kao i o značaju i mogućnostima za unapređenje socio – ekonomskog i održivog razvoja na lokalnom nivou.
Novi.ba: Da li imate možda neke trikove i savjete koje biste voljeli podijeliti sa našim čitateljima kada je u pitanju priprema slastica?
DAIRA MILAIMI: Kod pripreme slastica potrebno je koristiti dobre namirnice, pratiti recepte, ne raditi „od oka“, imati strpljenja i ne odustajati ako odmah ne uspije.
Međutim, veoma je bitno raditi s ljubavlju. Ljubav prema onom što se prirpema je ključ uspjeha.
Novi.ba: Otkrijte nam svoje planove za budućnost, šta želite još ostvariti, doživjeti?
DAIRA MILAIMI: Imam želju da unaprijedim svoje znanje i radim na tome da stvorim sebi uslove da se edukujem za Master čokolatijera.