Domaći ajvar

Kuharica
Domaći ajvar
Ove zime preporučujemo vam da svoju zimnicu obogatite i sa domaćim ajvarom.

Ove zime  preporučujemo vam da svoju zimnicu obogatite i sa domaćim ajvarom.

SASTOJCI:

  • 10 kg mesnatih paprika
  • 1 kg patlidžana
  • 600 g ulja
  • 5- 6 češnja češnjaka
  • sol
  • ocat po ukusu

 

PRIPREMA:

Paprike i patlidžane oprati, osušiti pa ispeći na ploči od štednjaka ili na roštilju. Ohlađene paptike oguliti, očistiti pa ostaviti da se ocijedi. Patlidžane oguliti, narezati na kockice i također ostaviti da se ocijedi.

Ocijeđeno povrće samljeti na mašini za meso. Očistiti i samljeti češnjak. Smjesu staviti u zdjelu i pržiti sve dok sok ne ispari pa dodati ulje i pržiti dok ne postigne gustoću pekmeza. Dodati ocat i sol, staviti u toplu staklenku i zatim u toplu pećnicu da uhvati koricu. Ohlađene staklenke zatvoriti celofanom i spremiti s ostalom zimnicom.

 

Ne propustite