SOFIJA: Sastanak čelnika EPP-a uoči Samita EU - Zapadni Balkan

Vijesti
SOFIJA: Sastanak čelnika EPP-a uoči Samita EU - Zapadni Balkan
.

Integracija Zapadnog Balkana ne nosi rizik za EU, tvrdi Joseph Daul. On se obratio medijima uoči sastanka čelnika Evropske narodne stranke (EPP) u Sofiji u srijedu. Predsjednik EPP-a Daul je rekao da je Balkan uvijek bio prioritet za njegovu stranku, te da EU mora raditi zajedno s ovom regijom radi dobrobiti budućih generacija.

daul

Čelnici EPP-a su se sastali uoči Samita čelnika zemalja EU i Zapadnog Balkana koji će biti održan sutra, 17. maja, javlja BTA.

Daul je rekao da Evropa ima odgovornost prema onome što se događa na Balkanu i da je u svačijem interesu da ova regija bude sigurna i prosperitetna.

On je pohvalio bugarskog premijera Bojka Borisova zbog njegovog rada na zalaganju za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

On je naglasio važnost vraćanja vladavine prava i pravde u zemlje Zapadnog Balkana radi dobrobiti mlađih generacija.

Daul tvrdi da integracija Zapadnog Balkana ne nosi rizik za EU te da ukoliko EU ne integriše tu regiju, neće moći kriviti nikoga drugog za utjecaje koje SAD, Rusija, Turska, Kina ili Saudijska Arabija mogu imati u toj regiji.

Borisov se zahvalio čelnicima svih političkih partija širom EU, te čelnicima zemalja Zapadnog Balkana na prihvaćanju poziva na sastanak u Sofiji.

Delegaciju BiH na Samitu šefova država i vlada zemalja EU-Zapadni Balkan predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sudjelovat će, u okviru Samita, na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu koji organizira Svjetski ekonomski forum i Vlada Republike Bugarske.

Ne propustite