Naizgled bezopasni simptomi mogu ukazivati ​​na ove probleme: Evo šta vaši nokti govore o zdravlju

Porodica i zdravlje
Naizgled bezopasni simptomi mogu ukazivati ​​na ove probleme: Evo šta vaši nokti govore o zdravlju
.

Da li ste se nekada zapitali zašto su vam nokti tako krhki, žuti ili na drugi način obojeni? Iako možda ne znate, ovi naizgled bezopasni simptomi mogu ukazivati ​​na neke zdravstvene probleme.
Prema riječima John Anthony, MD, dermatologa iz Cleveland Clinic u Ohio i Debra Jaliman, MD, njujorški gradski dermatolog i autor "Skin Rules", postoje određeni simptomi noktiju koji svakako ne treba zanemariti. Evo kako nokti signaliziraju vaše zdravlje:

1. Žuti nokti

1

Prema WebMD-u, jedan od najčešćih uzroka žutih noktija je gljivična infekcija. No, u rijetkim slučajevima, oni također kažu da može ukazivati ​​na ozbiljnije stanje poput dijabetesa, bolesti štitnjače ili bolesti pluća. Pušenje također može zamaziti nokte žute boje.

2. Krhki nokti

2

Dr. Jailman kaže da su napuknuti ili lomljivi nokti znak da je ploča nokta izrazito suha. Stanje je također povezano s bolesti štitnjače. Hipotireoza ponekad uzrokuje i ovu nuspojavu.

3. Zglobni nokti

3
Prema MedicineNet-u, pitting za nokte je uzrokovan neispravnim razvojem slojeva ploče nokta, i to je zajedničko za one koji pate od psorijaze.


4. Otpuštene nokte

4

Dr. Anthony objašnjava da će razlog zbog kojeg ljudi vidjeti horizontalne grebene na noktima, da bi moglo doći do izravne traume noktiju, ili da bi to mogao biti i uzrok ozbiljnije bolesti, u tom slučaju vidjet ćete više od jedan čavao. To je zato što tijelo fokusira energiju na borbu protiv bolesti, a ne na nokte.

5. Tamne crte ispod

5

Prema WebMD-u, obezbojenje ili tamna linija na noktu mogu ponekad biti uzrokovane melanomom, najopasnijim tipom raka kože. Melanom također može uzrokovati crnu liniju ili prugu na noktu. Važno je da što prije posjetite svog liječnika ako to primijetite.

6. Izgrizene nokte

6

Prema medicinskom dnevniku, dijagnostički i statistički priručnik američkog psihijatrijskog udruženja (DSM) klasificira noktiju kao jedan od simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ako postane prekomjerno, trebate posjetiti svog liječnika.


7. Plavi nokti

7

WebMD objašnjava da kada nokti postanu plavi, to je znak da tijelo ne dobiva dovoljno kisika. Problemi s plućima i srčani problemi su među mogućim uzrocima.

8. Bijele mrlje

8

Neki su pogrešno zaključili da bijele mrlje na nokima znače nedostatak kalcija, ali dr. Anthony kaže da su često posljedica traume poput udaranja prstom protiv nečega.

Ako ste primijetili bilo koji od ovih uvjeta u svojim noktima i zabrinuti ste, svakako posjetite svog liječnika.

Novi.ba

Ne propustite