Žene bi trebale znati ove stvari: Savjeti babica za što lakši porođaj

Mame i bebe
Žene bi trebale znati ove stvari: Savjeti babica za što lakši porođaj
.

Situacija u rodilištima nije uvijek onakva kakvu žene žele i trebaju, ali i žene bi trebale znati neke stvari kojima će same sebi pomoći olakšati taj najosjetljiviji čin u svom životu.
 
Srećom, postoje babice koje su pomogle donijeti na svijet puno, puno beba te znaju kako majci barem malo olakšati te trenutke.
 
Ovo su savjeti irskih babica koje smo pronašli na njihovom popularnom portalu Mummy Pages.
 
1. Bez ometanja

n
 
Kada je porođaj neometan, a majka se osjeća sigurno, tijelo oslobađa hormone koji pomažu prirodnom porođaju te oslobađaju endorfine koji djeluju na prirodno ublažavanje boli. To je proces čija je prirodna uloga smanjiti stres i povećati osjećaj zadovoljstva. Međutim, kada je porođaj ometan, kad žena nije smirena i kad se ne osjeća sigurno, to uzrokuje strah i stvaranje adrenalina što povećava razinu bola, otežava napredovanje porođaja i smanjuje razinu kisika u krvi, što može dovesti do većih nevolja, za bebu i majku.
 
2. Možete reći ne
 n4
Savjet je baš to - uvijek možete reći "ne", i trebali biste se tako osjećati. Na primjer, ako ne želite svaki put raditi rutinske vaginalne preglede, ne želite ležati ili ne želite da vam buše vodenjak, to je vaša želja na koju imate pravo.
 
3. Strah vodi do lijekova

n3
 
Strah od bola često navodi žene da traže lijekove protiv bola, no to vodi do medicinskog upravljanja porođajem i može povećati stopu komplikacija i intervencija.
 
4. Priprema porođaja je ključna

po
 
Rijetke žene sastavljaju svoj plan porođaja, ali to je ključno za bolju pripremu i osnaživanje. Plan pomaže rodiljama da obraćaju pažnju na detalje kod porođaja, oslobađaju strah, osjećaju da imaju više samopouzdanja i jasniji osjećaj da znaju što rade.
 
5. Pomoć babica 

n2

Žene koje koriste uslugu babica u manjem broju slučajeva trebaju epiduralnu, manje su šanse za epiziotomiju i intervencijama, a veće šanse za prirodno vođenim porođajem.
 
6. Prekomjerna bol

n1
 
Žene lakše upravljaju svojim bolom kad su dobro pripremljene, s jogom, tehnikama disanja, vrućim tušem, kadom ili bazenom te pozitivnim stavom.
 
7. Budite aktivne

tr
 
Žene nisu stvorene da bi rađale na leđima, s podignutim nogama. Izlaz zdjelice je tako manji, a sama poza djeluje protiv gravitacije. Aktivnost žene pri porođaju požuruje proces i dobro je kad se žene kreću onako kako se osjećaju najugodnije. "Plešite, klečite, vježbajte, skačite na lopti, hodajte... Tako ćete se bolje opustiti, a beba lakše proći put prema izlazu", savjetuju babice.
 
8. Razmotrite ponudu porođaja u bazenu/kadi
 
Korištenje bazena značajno smanjuje razinu bola, dovodi do smanjenja stresa, smanjenja dužine porođaja, smanjenja perinealne traume, povećane opuštenosti, povećane razine kisika u krvi i povećanog osjećaja zadovoljstva.
 
9. Dajte sebi izbor

n
 
Razmotrite sve mogućnosti vezane za način i mjesto porođaja, proučite i izaberite sve što vam se pruža. Uvijek se možete raspitati i upoznati s babicama prije porođaja, možete unajmiti doule koje će vas naučiti svim tehnikama prirodnog porođaja i brinuti se o vama tijekom njega.
 
10. Napravite plan

n5
 
Napišite plan porođaja i prođite ga sa svojom babicom.

n1
 
Zapišite sve što želite, čega se bojite, identificirajte ciljeve, jasno naglasite što ne želite, ali imajte i rezervni plan te se svakako savjetujte s babicom i pustite da i ona odigra važnu ulogu na vašem porođaju.

Ne propustite