Manjak ovog vitamina može imati ozbiljne posljedice na zdravlje: Prepoznajte ove znakove na vrijeme

Zdrav život
Manjak ovog vitamina može imati ozbiljne posljedice na zdravlje: Prepoznajte ove znakove na vrijeme
.

Jedan od najvažnijih nutrijenata je vitamin B12. Vitamin B12 je potreban i ljudima i životinjama kako bi normalno funkcionirali.Vitamin B12 sudjeluje u brojnim procesima u tijelu, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav. 

No, kako starimo sposobnost našeg tijela da apsorbira vitamin B12 iz hrane postupno se smanjuje. Ako tijelu nedostaje vitamin B12, dolazi do nastanka perniciozne anemije i deficita krvnih zrnaca. Nedostatak vitamina B12 može utjecati na sve dobne skupine. Najčešće se javlja kod žena u dobi između 40 i 60 godina te vegetarijanaca i vegana. 

Nedostatak vitamina B12 u organizmu može imati ozbiljne posljedice. 

Taj vitamin služi za stvaranje crvenih krvnih stanica, a igra i važnu ulogu u razvoju živaca i može utjecati na DNK. Što ste stariji, vaše tijelo sve teže apsorbira vitamin B12 iz hrane, a pod najvećim rizikom su vegetarijanci i vegani. Vaš metabolizam ne može normalno raditi bez vitamina B12. 

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12 koje ne biste trebali zanemariti:

1. Ne možete ostati budni

s

"Ekstreman umor je jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina B12", kaže dr. Lisa Cimperman, glasnogovornica Akademije prehrane i dijetetike. To je zbog toga što se vaše tijelo oslanja na vitamine koji rade crvene krvne stanice koje nose kisik u vaše organe, ističe Cimperman. Ako ste spavali osam sati po noći i svejedno nikako ne možete ostati budni tijekom dana, posavjetujte se s liječnikom.

2. Sve vam je teško

s1

Ako ste stalno umorni, moguće da vam nedostaje vitamina B12. Problem je što se taj simptom može pripisati i drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna. 

3. Zaboravljate stvari 

s3

Ovo se ne odnosi na povremenu zaboravljivost poput gubitka ključeva, ali ako zaboravite kako vam se zove nećakinja možda je ova zbunjenost simptom nedostatka B12.

4. Trnci u tijelu

s4

Česti trnci u rukama i nogama su jasan znak da morate otići na liječničku kontrolu.

5. Blijedi ste i vrti vam se u glavi

s5

s7

Ako vam nedostaje vitamina B12, moguće da će vaša koža biti žućkaste boje.Također, svakodnevne vrtoglavice bi mogle biti razlog za zabrinutost.

6. Jezik vam je gladak i žarko crven

s6

"Gotovo polovica ljudi kod kojih je ustanovljen manjak vitamina B12 izgube papile. Papile su male bijele izbočine na jeziku koje su zadužene za okus, tako da osobama s manjkom B12 i najdraža hrana nema okusa", kaže nutricionistica Angela Grassi.

 

Ne propustite