Ovo su rani znakovi koji otkrivaju da imate problema sa srcem, OBRATITE PAŽNJU

Porodica i zdravlje
Ovo su rani znakovi koji otkrivaju da imate problema sa srcem, OBRATITE PAŽNJU
.

Srce je mišićni organ, sličan ostalim tjelesnim mišićima, koji opskrbljuje krvlju cijeli organizam. Svojim ravnomjernim istiskivanjem krvi iz svojih šupljina omogućuje dopremu kisika, vezanog za crvene krvne stanice – eritrocite, koji su sastavni dio krvi i hranjivih tvari u svaku stanicu našeg organizma.

s

Kisik je najosnovniji element neophodan za život svake stanice, odnosno cijelog organizma. Funkcijski se naš krvotok, kojeg čini gusto isprepletena mreža arterija (one dopremaju krv bogatu kisikom i hranjivim tvarima u stanice) i vena (koje odvode ugljikov dioksid i otpadne tvari iz stanica), a međusobno ih povezuju najsitnije žilice - kapilare, dijeli u dva sustava u čijem središtu se nalazi srce.

s1

Samo srce je veličine šake - teško oko 200 - 300 grama i u prosjeku dnevno ispumpa krv oko 100 000 puta u količini većoj od 7 500 litara.

Srce se dijeli u dvije cjeline - desnu stranu u koju se ulijeva venska krv iz cijelog organizma i iz kojega krv odlazi u pluća u kojima se obogaćuje kisikom, i u lijevu stranu u koju se ulijeva krv iz pluća, a iz nje se krv pumpa najvećom žilom - aortom (žilom kucavicom) u cijeli organizam. Lijevu i desnu stranu srca odvaja srčana pregrada. Svaka strana srca je građena od jedne pretklijetke u koju se ulijeva krv i jedne klijetke iz koje krv odlazi - iz desne u pluća, a iz lijeve u ostatak tijela.

Dakle, samo srce je građeno od četiri šupljine - dvije pretklijetke i dvije klijetke, a srčana pregrada između njih onemogućuje miješanje krvi desne (venozne) i lijeve (arterijske) strane. Između svake pretklijetke i klijetke se nalaze srčani zalisci koji poput ventila, sprječavaju povrat krvi u srčane šupljine nakon ispumpavanja. Srčani zalisci se nalaze i na početku velikih krvnih žila, plućne arterije koja odvodi krv iz desne strane srca u pluća i aorte koja odvodi krv u organizam. U normalnim uvjetima nema komunikacije između istovrsnih srčanih šupljina, niti velikih krvnih žila.

Kako na vrijeme prepoznati znakove upozorenja, simptome koji nam mogu spasiti život ako ih na vrijeme postanemo svjesni i reagiramo? Kardiolog Karthik Vasudevan iz bolnice Columbia Asia Referral objašnjava na što trebamo obratiti pozornost.


 Neugodan osjećaj u prsima

s2

– Pritisak i/ili bol u prsima može biti pokazatelj začepljenja arterije ili srčanog udara. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar – katkada može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

Bol koja se širi prema ruci

s3

– Ovo je klasičan simptom problema sa srcem. Prepoznat ćete ga jer se širi prema lijevoj ruci.

Mučnina, bol u želucu

s6

– Ovi simptomi nisu rijetki prije nastanka srčanog udara. Oticanje u području abdomena koje je povezano s ovim stanjem može utjecati i na gubitak apetita pa imajte i taj simptom na umu.

Nepravilan puls

s7

– Ubrzani ili nepravilni puls, posebice praćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti te gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije.

Dugotrajni kašalj

s8

– Može biti simptom zatajenja srca, posebice ako je sluz koju iskašljavate s krvavim tragovima.

Znojenje

– Ako vas je oblio hladan znoj usred neke uobičajene radnje možda imate srčani udar. Gotovo 60 posto ljudi prehoda srčani udar.

Oticanje nogu, stopala i gležnjeva

s9

– Ako primijetite naglo oticanje spomenutih dijelova tijela možda imate srčani udar.

Kratko disanje

s5

– Kratki udasi i izdasi mogu biti pokazatelj zatajenja srca

Slabost

s10

– Jaka i neobjašnjiva slabost može se pojaviti kao simptom nekoliko dana prije no što dođe do srčanog udara, ali i neposredno prije njega.

Ne propustite