REVOLUCIONARNO: Uspjeli smo, na korak smo do otkrića lijeka za rak!

Magazin
REVOLUCIONARNO: Uspjeli smo, na korak smo do otkrića lijeka za rak!
Naučnici su došli do nevjerovatnog saznanja prilikom istraživanja učinkovitih načina borbe s rakom.

Naučnici su došli do nevjerovatnog saznanja prilikom istraživanja učinkovitih načina borbe s rakom. Genetski modificiranim virusom uspješno su napadnute isključivo stanice tumora, piše The Independent.

Specijalisti u bolnici NHS Royal Marsden te Institutu za istraživanje tumora saopštili su kako je kod pacijenata s rakom kože, koji su tretirani modificiranim virusom herpesa, smanjena količina tumorskih stanica. Ovo je prvi put da je postoje dokazi uspješnog liječenja protiv raka.

Pacijenti s dijagnozom tumora u fazi kada se više ne može operisati su nakon virusne terapije, poznatije kao T-VEC, živjeli i do 20 mjeseci duže od bolesnika koji nisu sudjelovali u ovom obliku liječenja.

Iako su kod drugih pacijenata, u ranijim stepenima bolesti, rezultati bili skromniji od prve grupe, istraživači naglašavaju kako je ovo otkriće velik korak prema naprijed u borbi protiv raka, prenosi Jutarnji list.

Nova je metoda liječenja raka nazvana virusna imunoterapija. Genetski modificiran virus unosi se u tijelo i može se vezati isključivo za stanice raka. Prilikom spajanja za stanicu tumora, virus je uništava iznutra. Multipliciranje virusa aktivira imunološki sustav tijela koji potom kreće u borbu protiv zaraženih stanica, to jest stanica raka.

Slične su metode imunoterapije već razvijene u uspješne lijekove, a istraživači se nadaju da će nova tehnika u kombinaciji s već poznatim preparatima biti rješenje za rak.

Američka je farmaceutska kompanija Amgen preuzela nalaze istraživanja, a isti su poslani i drugim vodećim svjetskim laboratorijima u nadi daljnjeg razvoja lijeka.

"Donedavno smo na viruse gledali kao na neprijatelje protiv kojih se trebamo boriti. Sada je konačno otkrivena njihova prava svrha, a to je borba protiv stanica raka. Konačno smo uspjeli", rekao je voditelj Instituta za istraživanja bolesti raka u Londonu profesor Paul Workman.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Medicinske onkologije, obuhvaćalo je 436 pacijenata s dijagnozom raka kože u završnoj fazi. Više od 16% njih počelo je pokazivati znakove oporavka već nakon šest mjeseci od kretanja s terapijom. Postoje primjeri u kojima su se reakcije na liječenje javile i tri godine nakon tretiranja.

Naučnici vjeruju kako bi mogli modificirati virus herpesa da se veže i na stanice zaražene drugim oblicima raka, posebno tumora glave, vrata, mjehura i jetre. Očekuje se kako će ovaj način terapije ući u korištenje kroz desetak godina.

 

Ne propustite