Bitno i za mamu i za bebu: Uzimate li folnu kiselinu u trudnoći?

Mame i bebe
Bitno i za mamu i za bebu: Uzimate li folnu kiselinu u trudnoći?
.

Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće, barem od 4. sedmice, svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400μg.

f1

Doktori trudnicama kod prvog pregleda i potvrde trudnoće savjetuju da počnu uzimati vitamin B9 odnosno folnu kiselinu. Ona je posebno važna u prvim mjesecima trudnoće kada se razvija živčani sustav ploda.

f

"Folna kiselina je vitamin koji je neophodan trudnicama", rekao je stručnjak za neplodnost i sveučilišni profesor dr. Mark P. Trolice za PopSugar.

Nedostaje li trudnici ovaj vitamin, u razvoju ploda mogu nastati deformacije kao što su rascjep kralježnice (spina bifida), nerazvijen mozak (anencefalija), rascjep usne (zečja usna) ili neke druge tjelesne deformacije, prenosi babycenter.com.

Svi ljudi trebaju folnu kiselinu, ali najviše trudnice. Prije i tijekom trudnoće, ženi je potrebno minimalno 400 mikrograma folne kiseline na dnevnoj bazi kako bi se smanjio rizik od urođenih mana na mozgu ili kralježnici, rekao je doktor Trolice. Savjetuje i kako je folnu kiselinu dobro konzumirati i nekoliko mjeseci prije pokušaja začeća.

Prirodni izvori folne kiseline su grašak, špinat, zeleno povrće, šparoge, kvasac, grah, gljive,
meso, sok od rajčice, sok od naranče, orasi...

Ne propustite