Vječita dilema: Periferija ili centar grada?

Arhitektura
Vječita dilema: Periferija ili centar grada?
Periferija nudi veću slobodu, no lošiju infrastrukturu, a centru ćete biti na izvoru svih sadržaja, ali u skučenijem prostoru.

Periferija nudi veću slobodu, no lošiju infrastrukturu, a centru ćete biti na izvoru svih sadržaja, ali u skučenijem prostoru. 


Periferija često daje veću slobodu, a kako je cjenovno jeftinija, za cijenu većeg stana u centru može se kupiti i obiteljska kuća. Okućnica tada redovito postaje dnevni boravak na otvorenom, a i kvadrati nisu tako skučeni. Prema sklonostima, postoji i mogućnost vrtlarenja, sloboda za djecu i kućne ljubimce, a nije zanemarivo spomenuti kako je život u kvartovima s obiteljskim kućama društveno bogatiji za druženja sa susjedima. Nedostaci periferije često su vezani za lošiju infrastrukturu, lošu prometnu povezanost, udaljenosti od nekih primamljivih sadržaja, poput kina, ali i udaljenost od onih sadržaja koje svakodnevno koristimo.
Život u centru ili na periferiji, kad izbor ne ovisi isključivo o cijeni kvadrata, dilema je s kojom se često susreću oni koji traže svoj dom.

Centar je primamljiv zbog dostupnosti svega što nam treba – od vrtića, bolnica, trgovina do svih drugih sadržaja. Infrastruktura centra zadovoljava i najstrože kriterije, a većina poslova može se obaviti i pješice. No, u većini slučajeva to znači život u stanu, stalna muka s parkingom, život u zatvorenom i poštovanje svih pravila koje donosi život zajedničkog stanovanja u zgradi.


Centar ili periferija:

Centar je za one koji vole:

- gradsku vrevu

- dostupnost velikog broja sadržaja

- izlaske

- asfalt

Periferija je za one koji vole:

- život na otvorenom

- tišinu i zelenilo

- lokalne kafiće i prodavaonice

- druženje sa susjedima

 

Ne propustite