Evo koji su prvi simptomi MIOMA materice, obično ih je više, a ovi su NAJČEŠĆI i nemojte ih zanemarivati

Porodica i zdravlje
Evo koji su prvi simptomi MIOMA materice, obično ih je više, a ovi su NAJČEŠĆI i nemojte ih zanemarivati
.

Miome karakterizira nepravilan rast mišićnih stanica maternice, koji formira fibrozne čvorove unutar tkiva maternice, pa ih često nazivamo fibromima ili fibroidima. Oni nemaju povećan rizik za rak maternice i gotovo nikad se ne razvijaju u zloćudnu tvorbu. 

m4

Miom je najčešće dijagnosticirani tumor u ženskoj zdjelici
Najčešća je pojavnost mioma između 30. i 40. godine, a uzrok nije poznat. Ipak, zna se da do nastanka mioma ne dolazi dok tijelo žene ne počne proizvoditi hormon estrogen. Isto tako, evidentan je njihov nagli porast u trudnoći, kada tijelo proizvodi veće količine ovog hormona. Nakon menopauze pak miomi prestaju s rastom, a u nekih žena dolazi i do njihova smanjenja (pretpostavlja se, zbog pada estrogena). Veličina mioma varira. Neki su veličine zrna kukuruza, dok drugi mogu narasti i do 20 centimetara.

m3

Miomi se najčešće javljaju u 30-im i 40-im, a najčešći simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.

A ovu su još neki od simptoma na koje trebate obratiti pažnju.

Miomi mogu biti pojedinačni, ali često ih vidimo i u većem broju

m2
U ekstremnim slučajevima mogu narasti toliko da potiskuju i dijafragmu te uzrokuju neginekološke smetnje u disanju i radu crijeva. Mnoge žene (oko 30 posto) imaju miome tijekom života. No, velik broj žena i ne zna da ih ima jer oni ne uzrokuju simptome. Tek slučajnim nalazom pri ginekološkom ili ultrazvučnom pregledu postavlja se kod njih dijagnoza mioma.

SIMPTOMI

m
U većine žena (75 posto) miomi ne uzrokuju nikakve simptome. U preostalih 25 posto žena simptomi ovise o broju, veličini i lokaciji mioma. Kod žena sa simptomima ove bolesti oni uključuju:

Obilna menstruacijska krvarenja
Dugotrajnije menstruacije (dulje od tjedan dana)
Bol ili pritisak u zdjelici
Učestalo mokrenje
Poteškoće sa pražnjenjem mokraćnog mjehura
Konstipacija crijeva (zatvor)
Bolovi u leđima ili nogama
Bolan spolni odnos

Bol tokom odnosa – šta s tim?

U nekim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na zadnjoj strani maternice može uzrokovati zatvor.

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvijek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu podsticati njihov rast.


 m1
Liječenje

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentkinje odluče da ih ne žele lečiti.

U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ste ih dobili, velika vjerovatnoća da će se oni vratiti.

“Raspitaj se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma”, savjetuje dr. Ašer-Valš.

 

Ne propustite