Evo kojih 7 rečenica roditelji nikada ne bi trebali govoriti svojoj djeci

Mame i bebe
Evo kojih 7 rečenica roditelji nikada ne bi trebali govoriti svojoj djeci
.

Znamo da i vi kao i svi roditeljmj želite samo najbolje za svoje dijete, ali vrlo često koriste fraze koje imaju kontraproduktivan učinak. Naučite koje fraze biste trebali izbaciti iz svog vokabulara i što govoriti umjesto njih da bi vas vaša djeca zaista slušala.

Ostavi me na miru

d1

Svim roditeljima ponekad je potrebna pauza i malo vremena samo za sebe kako bi napunili baterije. Problem je kad rutinski odgovarate svojoj djeci s rečenicama poput "ne gnjavi me" ili "imam posla" pa djeca počinju misliti da uopće nema smisla pričati s vama jer ih uvijek otpilite, smatra dr. Suzette Haden Elgin.

Ti si tako...

d

Često djeca čuju roditelja kako objašnjava drugima "ma on je tako stidljiv" i nesvjesno ih ponižavaju. Kada djetetu prigovore da je sramežljivo ili da ne bude takvo, ono se osjeća neugodno jer misli da nešto s njim nije u redu.

Nemoj plakati

"Nemoj plakati", "nemoj se ponašati kao beba", "nema razloga da se bojiš svega"..., premda roditelji imaju najbolje namjere, ovakvo ponašanje neće pomoći djetetu, tvrdi dr. Debbie Glasser. Bolje je reći: "Znam da si tužan jer Martin više ne želi biti tvoj prijatelj" ili "Ovi valovi znaju biti stvarno strašni, ali možemo otići smočiti noge zajedno, obećavam da ti neću pustiti ruku", dodaje dr.Glasser. Tako pokazujemo djeci da je u redu izraziti osjećaje.

Zašto ne možeš biti kao svoja sestra

d

Normalno je da roditelji uspoređuju svoju djecu, ali nije dobro da djeca to čuju. Svako dijete je posebno. Izjave poput "Pogledaj kako to Ana radi" ili "Ana se već odviknula od pelena, zašto ne možeš i ti?", mogu djetetu spustiti razinu samopouzdanja. 

Znaš ti bolje od toga

Učenje je proces pokušaja i pogrešaka. Rečenice kao što su "Ne mogu vjerovati da si to napravio", "Pa bilo je i vrijeme", "Nikad ništa ne učiniš kako treba", "Baš si naporan" za dijete neće biti nimalo stimulirajuće.

Čekaj samo da ti otac dođe kući

Ovaj popularni klišej loš je za odgoj djece, tvrdi dr. Glasser. Dok drugi roditelj dođe kući, dijete će vjerojatno i zaboraviti što je napravilo. S druge strane, agonija iščekivanja kazne može biti gora i od same kazne ili onoga što je dijete napravilo, prenosi parenting.com. Prebacivanje odgovornosti na drugog roditelja može smanjiti vaš autoritet. Uostalom, stavljate svog partnera u neugodnu situaciju.

Požuri! 

Ako svom djetetu svakodnevno, dok pokušava naći svoje stvari ili sam obući cipelice, s rukama na bokovima govorite da požuri, stvorit ćete mu osjećaj krivnje, a nećete ga nimalo požuriti. Pokušajte naći malo smireniji način da ubrzate stvari. Recite mu da ćete mu malo pomoći, ali da je odlično što se trudi.

Ne propustite