Hummus – namaz od slanutka

Kuharica
Hummus – namaz od slanutka
U arapskom sama riječ hummus može označavati slanutak ili namaz od slanutka.

U arapskom sama riječ hummus može označavati slanutak ili namaz od slanutka. Hummus je jako popularan na srednjem istoku u različitim regionalnim varijantama.

Hummus sadrži velike količine željeza i vitamina C, uz to je i dobar izvor proteina. Prikladan je za vegetarijance i vegane.


Sastojci:

- 200 g slanutka (namočenog preko noći)
- 50 g sezama
- sok jednog limuna
- 1-2 češanja češnjaka
- sol
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- kim (po želji)
 

Priprema:

Večer prije namočite slanutak u dosta vode.
 
Skuhajte slanutak (nemojte ga soliti – to usporava brzinu kuhanja) – nemojte baciti vodu.
 
Sezam malo propržite na tavi dok ne uhvati lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja stavite u blender da pusti aromu (ovo se zove tahini – umak od sezama)
 
Dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, limunov sok i miksajte dok ne dobijete konzistenciju kakvu želite – ako želite rjeđi hummus dodajte mu vode u kojoj se kuhao slanutak.
 
Po želji možete dodati i kim, asafetidu, papar i druge začine.
 
Poslužite sa finim domaćim kruhom, tostom ili krekerima. Možete ga čuvati dobro zatvorenog u hladnjaku nekoliko dana. (alternativa-za-vas)

Ne propustite