Oprez! Ovo su najčešće IGNORISANI simptomi RAKA koje morate znati!

Porodica i zdravlje
Oprez! Ovo su najčešće IGNORISANI simptomi RAKA koje morate znati!
.

Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome. Iako i njih mogu uzrokovati manje opasne bolesti, ako potraju, vrijedi provjeriti stanje kod doktora.

Prepoznaj prve znakove raka i zatraži pomoć na vrijeme, jer rana dijagnoza je preduvjet za sigurno izlječenje.

Otežano disanje ili nedostatak zraka 

Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost hvatanja zraka - prisjetili su se kasnije ljudi koji su oboljeli od ove opake bolesti.

Poteškoće s gutanjem 

Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Također, ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

si4

Natečeni limfni čvorovi ili kvržice

Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sustavu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje 

Ovi simptomi obično sugeriraju kako se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim stanicama - što može biti znak leukemije.

Slabost i umor 

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira što dosta spavate, svakako posjetite lječnika.

si5

Osjećaj sitosti i gubitak apetita 

I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale kako nisu mogle jesti čak i kada su duži period bile bez hrane. 

Bolovi u zdjelici i u trbuhu 

Bol i grčevi u zdjelici i abdomenu mogu se povezati s nadutosti koja često signalizira kako se radi o raku jajnika. Leukemija, također, zna uzrokovati bol u trbuhu - zbog proširene slezene.

si2

Oticanje lica ili crvenilo 

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su kako im je lice natečeno ili neobično crveno.

Promjene na koži koje ne nestaju 

Može se raditi o različitim vrstama raka kože - melanomu, karcinomu bazalnih stanica i karcinomu pločastih stanica.

si1

Promjene na noktima 

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili točkica ispod nokta - ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati na rak jetre. 

Bol u križima ili na donjoj desnoj strani

Pacijenti kojima je dijagnostican rak jetre kažu kako im je ovo bio prvi znak. I rak dojki se manifestira bolovima u leđima, jer tumor može pritiskati prsa ili se proširio na rebra i kralježnicu.

si

Ne propustite