ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE ŠOKIRALA MNOGE: “Presretna sam što sam izvršila abortus”

Kiosk
ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE ŠOKIRALA MNOGE: “Presretna sam što sam izvršila abortus”
.

Saradnica jednog stranog magazina, dotakla se u svojoj kolumni tabu teme, i izazvala podijeljene reakcije širom svijeta.

Neću vam objašnjavati okolnosti zbog kojih sam zatrudnjela, iako moram da napomenem da je cijela situacija bila neuobičajena, a objašnjavanje pojedinih žena mi se čini kao prvdanje.  U cijeloj američkoj saveznoj državi Misisipi ne postoji nijedna klinika za abortus, a u gradu gdje ja živim ima ih u svakom dijelu grada, i zbog toga se smatram sretnicom.

Svog iskustva s abortusom sjećam se s velikom zahvalnošću. Prvi test na trudnoću uradila sam u kupatilu svoje prijateljice, i bila sam uvjerena da će biti negativan. Kada sam vidjela rezultat, samo sam joj pokazala štapić bez riječi.

Spustila sam test na sto i zapalila cigaretu. Nisam se osjećala ni loše, niti u panici. Samo sam bila iznenađena. Kad god sam u teškoj situaciji, uvijek sam smirena, i drago mi je zbog toga.

Tog jutra, rekla sam dečku da ću uraditi test za trudnoću, napomenula sam mu i da su male šanse da sam trudna. Rekao mi je samo da mu odmah javim rezultat.

Ušla sam u njegovu spavaću sobu, on je još bio u krevetu. Rekla sam mu da sam trudna, iako je vjerojatno to pretpostavljao.

U klinici za abortus se uopšte nisam osjećala neprijatno. Gore sam se osjećala svaki put kada bih ušla u banku. Kada su me prozvali, ustala sam, poljubila svog dečka i ušetala u sobu kako bih okončala ovu grešku.

Abortus nije bolio, samo ostavlja neki čudan osjećaj, sličan izvlačenju krvi iz vene. Sve je bilo gotovo za neka tri minuta.

Ne želim da ovim tekstom ženama uskratim pravo da osjećaju sumnju, nesigurnost, tugu… to su sve legitimna osjećanja, samo ih ja nisam imala. Ja sam osjećala samo zahvalnost.

Ja sam dobra osoba, a zbog abortusa koji sam prošla bila sam sretna. Sasvim je normalno biti sretan kada ste se oslobodili odgovornosti koju niste željeli. Vaš život pripada samo vama, i ne dozvoljavajte da vas uvjeravaju u suprotno!”

Ne propustite