Evo šta trebate činiti kada beba plače dok je presvlačite, sjetite se samo ovoga

Mame i bebe
Evo šta trebate činiti kada beba plače dok je presvlačite, sjetite se samo ovoga
.

Zbog toga se mnoge mame osjećaju loše jer misle da nešto rade krivo. Međutim, morate znati bebe prosvjeduju zbog promjene

Mnoge bebe histerično počnu plakati kada ih oblačite. Zbog toga se mnoge mame osjećaju loše jer misle da rade nešto krivo. Međutim, morate znati da ne radite ništa krivo. Bebe prosvjeduju zbog promjene, objavljeno je na stranici  Parents.com.

b
 
Naime, kada presvlačite bebu ona napušta zonu komfora i topline. Sjetite se kako joj je bilo u vašem stomaku, osjećala se zaštićeno, toplo, nježno i udobno. Vaša beba jednostavno voli taj osjećaj topline, pa nije ni čudno što voli boraviti  u toplim sobama i spavati u dekici. Zbog toga kada joj na stoliću mijenjate odjeću bebi je hladno jer je gola i ona vas obavještava da joj se jednostavno ne sviđa to što joj radite, a jedini način na koji to može uraditi je plačući.
 
Još neki faktori tjeraju vaše dijete na plač
 
Jedan od njih je da dojenčad ne može jako dobro regulirati tjelesnu temperaturu. Kada su razodjeveni, pad temperature za njih je dramatičan jer je bebi potrebno mnogo više vremena da se zagrije nakon što se opet obuče.
 Također, kada presvlačite bebu pomičete sve njene dijelove tijela. Za dojenčad koja su vrlo osjetljiva na dodir, ovo iskustvo može biti posebno neugodno. Nezadovoljstvo pokazuju povlačenjem natrag i plakanjem.

 b1
Zbog toga morate unaprijed planirati i obratiti pažnju da bebu što nježnije i brže moguće presvučete.
"Dakle, pri ruci uvijek imajte čistu pelenu, vlažne maramice za bebe, i odjeću koju joj želite obući", savjetuje Clarie Lerner, stručnjakinja za razvoj djeteta, neprofitne organizacije Zero to Three. 

b2
 
Da biste izbjegli plač, bebu prekrijte mekim ručnikom ili dekicom preko tijela kako biste je zagrijali. Izbjegavajte da bude skroz gola pa je presvlačite korak po korak. Nakon što joj skinete gornji dio, odmah joj obucite drugu odjeću, pa krenite na donji dio. 
 
Međutim, najvažnija stvar koju možete učiniti je da ostanete mirni dok presvlačite bebu. Kada ste uzrujani, vaše dijete to osjeća, na vašim izrazu lica, glasu i načinu na koji ga dodirujete jer možda žurite da ga što prije presvučete. 
 bebe
Zbog toga duboko udahnite i zapamtite: To što beba plače nije zbog vas. Pričajte bebi dok je presvlačite i govorite joj: "Razumijem da ti se ne sviđa, dušo. Samo ću još nekoliko trenutaka i oblačim ti pidžamu", pa iako beba ne razumije vaše riječi, nježan glas majke poslat će pravu poruku, savjetuje Lerner.

Ne propustite