DOBRO POGLEDAJTE: Ako imate ovo na ušima, onda vam prijeti OPASNA BOLEST

Kiosk
DOBRO POGLEDAJTE: Ako imate ovo na ušima, onda vam prijeti OPASNA BOLEST
.

Bez obzira na boju, oblik ili debljinu vaše ušne resice one su obično glatke. 

No, neki ljudi imaju dijagonalnu crtu koja se naziva "Frankov znak". 

Stručno gledano, Frankov znak je vrsta dermatološkog biljega koji je dobio ime prema  Sandersu T. Franku, liječniku koji je 1973. godine prvi uočio i izložio tezu o mogućoj povezanosti znaka s pojavom ateroskleroze i  oboljenja krvnih žila. Na temelju njegovih zapažanja napravljeno je više od 40 odvojenih istraživanja koja ukazuju na činjenicu kako je ovaj znak mogući indikator razvoja bolesti srca i krvnih žila u pacijenata.

uho1

Mnoge druge studije kasnije su podržale ovo istraživanje. Naučnici su ispitali 241 osobu koja je pretprjela moždani udar i otkrili su da je četvrtina ispitanika imalo to fizičko obilježje. 

Izraelski naučnici koji su proveli istraživanje, tvrde kako bi liječnici trebali ovaj prorez na ušnoj resici staviti na popisa klasičnih rizika za moždani udar.

Britanski stručnjak za moždane udare dr. Yaqoob Bhat komentirao istraživanje, objavljeno u Daily Mailu, i kazao da ga treba uzeti sa oprezom:

- Tzv. Frankov znak na ušnoj resici povezan je sa starijom dobi, a neke studije pokazale su vezu i sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa, visokog krvnog priotiska. Studija ga povezuje sa rizikom od moždanog udara, ali su potrebna dalja istraživanja.

S druge strane, smatra se da se prorez može razviti s godinama i jednostavno biti znak starosti. Mnoge poznate osobe imaju tu karakteristiku, poput Stevena Spielberga (70) i Mela Gibsona (61).

 

Ne propustite