Ovo malo tko zna: Velike tajne krije ovo povrće, može biti od velike pomoći za čovjeka

Porodica i zdravlje
Ovo malo tko zna: Velike tajne krije ovo povrće, može biti od velike pomoći za čovjeka
.

Cekla korjenasto povrće koje je prepoznatljivo po zagasitocrvenoj boji i slatkastom ukusu. I dok danas najčešće konzumiramo njen crveni korijen, stari Rimljani su jeli samo lišće cvekle koje je vrlo zdravo, a korjen su upotrebljavali kao lijek.

cv1

Ovo zdravo povrće je puno nutrijentima prekopotrebnim za zdravlje i mladolik izgled poput željeza, folata, joda, bakra, magnezijuma, fosfora, sumpora, mangana, kalijuma, vitamina C i B6.Dok je s jedne strane cvekla bogata nutrijentima i antioksidansima, s druge je siromašna kalorijama. Sadrži svega 36 kcal na 100 g, pa je izvrstan odabir za one koji se bore s viškom kilograma.

cv

Ova supernamirnica izvrsno čisti organizam od toksina zahvaljujući obilju antioksidanata, a uz to je bogata i vlaknima koja pomažu probavi.


Kako Vam cvekla može biti od pomoći:

Fitonutrijenti iz cvekle spriječavaju razvoj ćelija raka i tumora. Zato svaki dan pijte svježe pripremljen sok od cvekle. Pripremite ga tako što ćete izrendati korijen što sitnije i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Procjedite ga kroz lanenu krpu ili u sokovniku. Ekstrakt cvekle može pomoći tokom liječenja karcinom prostate, karcinom dojke i karcinom gušterače.
Ako patite od anemije ili slabokrvnosti, cvekla se sigurno nalazi na vašem spisku obaveznih namirnica jer obiluje gvožđem, vitaminom C i folatima. Preporuka je da konzumirate svaki dan po šoljicu svježe nasjeckane sirove cvekle kako biste povećali broj crvenih krvnih zrnaca. Jedna šoljica ovog povrća sadrži 1,1mg gvožđa, što zadovoljava 6 odsto dnevnih potreba za tim mineralom.

cv2
Aminokiselina betain iz cvekle štiti vaše ćelije od štetnih posljedica svakodnevnog stresa ali i od upalnih stanja. Kako biste pospješili protivupalni učinak, cveklu možete da kombinujete sasokom od đumbira. Tom kombinacijom poboljšaćete i probavu i osnažiti imunitet.
Ako patite od povišenog krvnog pritiska, uvrstite cveklu u svoj jelovnik. Zahvaljujućinitratima, ekstrakt iz soka od cvekle snižava sistolički pritisak, a dobar je i za sportiste jer poboljšava sportske performanse. Cvekla povoljno djeluje i na moždane ćelije i doprinosi mentalnom zdravlju i kognitivnim funkcijama.

Ne propustite