Ravna stopala kod djeteta: Evo šta trebate uraditi

Mame i bebe
Ravna stopala kod djeteta: Evo šta trebate uraditi
.

Ravna stopala česta su pojava kod mališana. Istraživanja su pokazala kako čak 94 posto djece uzrasta od 18 mjeseci ima ravna stopala.

Ravna stopala mogu biti urođena, ali i stečena. Naime, u prvom je slučaju deformitet teži i zahtijeva ozbiljan pristup i terapiju. Ravna stopala su uglavnom bezazlen problem ako je drugi slučaj u pitanju. Naime, dječica se rađaju s jastučićem koji se nalazi na uzdužnom svodu stopala i on se zadržava sve do treće godine. Potom se zbog stajanja i jačeg pritiska na stopalo jastučić povlači i stopalo dobiva pravilan oblik.
 

ss
Ravna stopala kod djeteta prepoznat ćete ako je unutrašnja strana stopala spuštena pa kada dijete pokuša ostaviti otisak na papiru ili zemlji stopalo ne izgleda normalno s udubljenjima i konturama kruškolikog oblika. Ravna stopala se nekada mogu popraviti sama od sebe, ali to može izostati što za posljedicu ima bolove u mišićima u kasnijoj dobi. Nekada se događa da djeca imaju problem u osloncu na donje ekstremitete i dobiju tzv. iks-noge. Takav oblik se tolerira do pete godine, poslije toga zahtijeva terapiju kod fizijatra.
 
Prevencija ravnih stopala je jednostavna. Djeca moraju nositi kvalitetnu, uzrastu prilagođenu obuću, te se ne smiju forsirati da prohodaju nego to mora biti spontano. Kada kod fizijatra dobijete dijagnozu da dijete ima ravna stopala terapija se svodi na jednostavne vježbice. Najpoznatije su hvatanje klikera nožnim prstićima, prsti-peta, kao i pačji hod, odnosno hodanje na vanjskoj ili unutrašnjoj strani stopala. One za cilj imaju razvijanje i jačanje mišića te pomoć stopalima da dobiju pravilan oblik. Također se preporučuje da dijete bude boso što više kada to okolnosti i vremenski uvjeti dozvoljavaju, da hoda po neravnom terenu, pijesku,šljunku, travi...
 
Postoji i posebna obuća ili ulošci koje biste trebali nabaviti u dogovoru s fizijatrom, koji pomažu da se ovaj problem riješi.
 
Važno je da se konzultirate sa stručnjakom zato što sva ravna stopala nisu ista. Problem ravnih stopala morate riješiti prije polaska u školu kako biste izbjegli veće komplikacije.
 

Pačji hod

stop

 
Dijete treba naizmjenično hodati na prstima, peti i vanjskoj strani stopala. Ova vježba je zabavna djeci i vrlo rado je izvode. Sve možete postaviti kao igru, a ne kao obavezu. Vježba se radi nekoliko minuta, ali je bitno da bude svakodnevna kako bi donijela pozitivne rezultate.
 
Hvatanje klikera
 
Hvatanje klikera prstićima također je efikasna vježba: prospite im klikere po podu koje trebaju skupiti isključivo nožnim prstićima.
 
Ako dijete treba nositi ortopedske cipele najbolje je da počnete prije treće godine, jer kasnije imaju otpor prema njima pošto su grublje i neudobnije od običnih. Ako ne možete natjerati dijete da nosi cipele, kupite mu specijalne uloške.

Ne propustite