Njemačka za pojačani uvoz njegovatelja iz zemalja EU

Svijet
Njemačka za pojačani uvoz njegovatelja iz zemalja EU
.

U Njemačkoj su najavili i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedodžbi iz inostranstva da bi što prije zapošljavali radnike.

Novi njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija, CDU) drastični manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Europske unije, piše dnevnik Rheinische Post.

"U Njemačkoj već sad nedostaje najmanje 17.000 djelatnika u sektoru tuđe njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz europskog susjedstva. U Europskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage", rekao je Spahn.

Najavio je i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedodžbi iz inozemstva.

"Nekad put traje mjesecima i godinama prije nego što liječnicima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao, budu priznate diplome", naveo je Spahn i najavio da će se taj problem, u suradnji sa saveznim pokrajinama u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati.  

Kritike koalicijskih partnera
Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach predbacio je Spahnu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

"Ne bismo smjeli 'pokupovati' drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje", poručio je Lauterbach koalicijskom partneru Spahnu.

Spahn je nakon kritika putem Twittera objasnio kako je pojačani uvoz njegovatelja iz ostalih zemalja EU samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj.

Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, su i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim između ostalog i povećanjem plaća.

Rad na određeno vrijeme smanjuje plate
Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3.000 eura mjesečno, u bruto iznosu, dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju 500-ak eura mjesečno manje.

Prema posljednjim statistikama, koje datiraju iz 2015. godine, u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja od čega najviše dolazi iz Poljske. Iza nje slijedi Bosna i Hercegovina te Kazahstan.

Izvor: Agencije

Ne propustite