Seoski turizam u BiH: Brojni turisti žele da upoznaju prirodne ljepote naše zemlje

Bosna i Hercegovina
Seoski turizam u BiH: Brojni turisti žele da upoznaju prirodne ljepote naše zemlje
.

Opći cilj ovog projekta, koji je podržala Vlada Švicarske, a implementirala Unija za održivi povratak i integracije u BiH, je smanjenje osnovnih uzroka migracija kroz ekonomsko jačanje stanovnika ruralnih lokalnih zajednica i poboljšanje uvjeta života kroz samozapošljavanje u ruralnom turizmu.

Seoski turizam u BiH je prilika da brojni turisti upoznaju prirodne ljepote naše zemlje, bogatu tradiciju i uživaju u domaćoj, zdravoj hrani.

Također, to je jedan od načina ekonomskog jačanja stanovnika ruralnih lokalnih zajednica. Shvatili su to i učesnici projekta „Zajedno učinimo život boljim u BiH“, koji je realiziran od 1. septembra 2017. do 28. februara 2018. godine u općinama Bihać, Lukavac i Čapljina.

Značaj ovog projekta prepoznali su i u Kulen-Vakufu.

Predsjednica Udruženja žena u Kulen-Vakufu Jasmina Kurtagić je u razgovoru za Fenu kazala da je Kulen-Vakuf najzapadnija tačka BiH, nalazi se u općini Bihać i u centru je Nacionalnog parka „Una“.

Napominje da se povratnička populacija u Kulen-Vakufu, koja je u toku rata bila raseljena, vratila u devastirane objekte i obnovila ih, ali i da se veoma mnogo stanovnika nije vratilo, te da ih je malo ostalo u tom mjestu. Kaže da se, kao i u čitavoj BiH, pojavio trend raseljavanja mladih ljudi.


- Pošto nam se dešava turizam, a mi želimo da živimo od turizma jer smo u nacionalnom parku, imamo šta pokazati, imamo šta ponuditi, kroz ovaj projekt organizirali smo se u jedno udruženje. To je udruženje svih pružalaca turističkih usluga. Imamo prenoćište, restorane, rafting, farme...Veliki je trend u Evropi da ljudi dolaze na te farme, rade i tako provode svoj godišnji odmor - navodi Kurtagić.

Ističe kako žele napraviti jednu pozitivnu priču, da žitelji Kulen-Vakufa, prvenstveno omladina, živi od turizma i da pokušaju sačuvati Kulen-Vakuf od propadanja.

- Osim Kulen-Vakufa, u ovo udruženje uključeni su i mjesna zajednica Martin-Brod i mjesna zajednica Orašac. To je jedna dolina koju zovemo Ljutočka dolina, gdje želimo da ostanemo i da živimo od turizma, od Une - poručuje Kurtagić.


 
Ističe da je njihova tradicija lijepa i bogata, te da imaju tradicionalnu kuhinju, poznatu u BiH koja se sviđa turistima, a ne manjka im ni ljubaznosti prema gostima.

- Domaćinski se ponašamo, primamo svakoga kao dragog gosta - naglašava Kurtagić.

Kaže da u Udruženju žena Kulen-Vakuf njeguju tradiciju tkanja bosanskih ćilima i takvu jednu radionicu prezentiraju strancima, gdje oni mogu doći, učiti tkati i naučiti taj proces do dobivanja tradicionalnog bosanskog ćilima.

Kurtagić navodi da je oko 26 porodica uključeno u projekt „Zajedno učinimo život boljim u BiH“, te da su to uglavnom povratnici.


 
- Ima veoma mnogo mladih osoba, kao i žena srednje životne dobi koje nisu ni za penziju, niti mogu dobiti posao, a ima i nekoliko penzionera koji još mogu raditi. Nadamo se svi da ćemo stvoriti jednu turističku priču koju ćemo moći plasirati - zaključila je Kurtagić. 

Ne propustite