Svi protjerani ruski diplomati iz SAD stigli u Moskvu

Svijet
Svi protjerani ruski diplomati iz SAD stigli u Moskvu
.

Drugi avion sa ruskim diplomatima protjeranim iz SAD sletio je na moskovski aerodrom Vnukovo, prenio je "Tas".

U avionu II-96 bilo je 14 članova osoblja ruskog generalnog konzulata u Njujorku i stalne misije Rusije pri UN, zajedno sa svojim porodicama. Prethodno je sletio i prvi avion sa 46 diplomata ruske ambasade u Vašingtonu sa svojim porodicama, javio je RTS.

Ranije mediji su javili da su ruski diplomati i njihove porodice napuštali ambasadu u Vašingtonu uz zvuke ruskog marša "Oproštaj od Slovenki", dok su preko Atlantika njihove američke kolege spustile zastavu SAD sa jarbola ispred konzulata u Sankt Peterburgu, spakovali stvari i također krenuli kući.

Ruski diplomati prethodno su i iz Londona krenuli uz zvuke istog marša, prenosi Tas.

I zaposleni u konzulatu u Sankt Peterburgu požurili su da zatvore diplomatsko predstavništvo do isteka roka koji im je postavljen prije dva dana, piše AP.

-Spremni smo da idemo - rekao je američki generalni konzul Tomas Liri.

Dok se kamion sa torbama i kutijama udaljavao od kompleksa američkog konzulata, vozač je mahnuo i nekoliko puta pritisnuo sirenu.

SAD su objavile da protjeruju 60 ruskih diplomata - 46 iz ambasade u Vašingtonu, dvoje iz Generalnog konzulata u Njujorku i 12 iz ruske misije u sjedištu UN. 

Ta odluka je objavljena 26. marta u znak solidarnosti sa britanskim tvrdnjama da Rusija stoji iza navodnog trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solzberiju 4. marta.

Vašington je, takođe, zatvorio ruski Generalni konzulat u Sijetlu.

Rusija, koja odbacuje optužbe u "slučaju Skripalj", uzvratila je protjerivanjem 60 američkih diplomata i zatvaranjem Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu.

(FENA)

Ne propustite