NEOPJEVANA JUNAKINJA: 2.500 djece prošvercovala u mrtvačkim kesama i kutijama za alat, RAZLOG ĆE VAS ZADIVITI!

Dobre priče
NEOPJEVANA JUNAKINJA: 2.500 djece prošvercovala u mrtvačkim kesama i kutijama za alat, RAZLOG ĆE VAS ZADIVITI!
.

Irena Sendler koja je kao medicinska sestra prkoseći nacistima spasila od sigurne smrti 2.500 židovske djece, krijumčareći ih iz varšavskog geta u mrtvačkim vrećama, vrećama za smeće ili u kutijama za alat, odvajajući ih od roditelja i odvodeći na sigurna mjesta gdje je pronalazila nežidovske obitelji koje bi ih posvojile ili zaštitile.

Ova neopjevana junakinja je preminula 2008. godine, a njezin podvig je bio nepoznat desetljećima nakon Drugog svjetskog rata. Sendlerova je sebi osigurala legalnu propusnicu u geto, a izradila je na tisuće lažnih dokumenata za krijumčarenu djecu i davala im lažni identitet.

Ime svakog djeteta je predano bilježila, kao i njihov lažni identitet, a popis s imenima od 2.500 djece je stavila u teglu koju je zakopala pod jedno drvo, nadajući se da će jednog dana nakon rata netko taj popis pronaći i spojiti tu djecu sa svojim pravim roditeljima i upoznati ih s njihovom prošlošću.

Kada su saznali za njezine aktivnosti, nacisti su je zatvorili i mučili, polomili joj obje noge i ruke, ali ona je odbila odati svoje suradnike i identitet bilo kojeg djeteta, piše novizivot.net.

Pukim slučajem je preživjela i nakon rata otkopala teglu kako bi ujedinila djecu sa svojim pravim roditeljima rasutim diljem Europe, međutim, većina roditelja te djece je skončala život u plinskim komorama i u nacističkim logorima smrti.

Odlikovana je najvišim poljskim odlikovanjem i proglašena za nacionalnog heroja, a proglašena je i počasnim građaninom Izraela.

Pred smrt je izjavila: ”I dalje se osjećam krivom što nisam mogla učiniti više.''

 

Ne propustite