Saopćenje iz kabineta predsjednika Srbije: Kakvu je poruku Putin uputio Vučiću

Region
Saopćenje iz kabineta predsjednika Srbije: Kakvu je poruku Putin uputio Vučiću
.

U saopćenju iz Predsjedništva Srbije navedeno je da je Vučić danas Putina informirao o posljednjim događajima na Kosovu. 

"Rusija snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom", izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je zatražio mišljenje i savjet predsjednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi "nasilju i agresiji Prištine", pošto je "potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i djela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja", saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

Putin je rekao predsjedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na Kosovu, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

"Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika“, rekao je Putin. 

Predsjednik Putin je istakao da Rusija jedino prihvata provođenje u djelo rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

On je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Europi, i da će Ruska Federacija podržavati Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. 

Putin je naveo i da je svjestan pritisaka koji se vrše na predsjednika Vučića i Srbiju i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mjere i reagirati na vrijeme te istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu. 

Vučić je saopćio Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mjera protiv Rusije, te da neće protjerivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona to već učinile.

(EPA)

Ne propustite