Problemi sa snom? Uz ove trikove riješite se nesanice zauvijek

Mame i bebe
Problemi sa snom? Uz ove trikove riješite se nesanice zauvijek
Većina trudnica ima problem s nesanicom.

Većina trudnica ima problem s nesanicom. Iako bi svaka trudnica trebala što više spavati, jednostavno ne može. Ima više razloga. Bol u leđima, nemirna beba, bujanje hormona, žgaravica...

Ipak, postoje mali trikovi koji vam mogu pomoći da utonete u san. Isprobajte, ne može vam odmoći.

1. Za večeru jedite što je sporije moguće i ako je ikako moguće ne direktno prije spavanja – to će vam smanjiti mogućnost pojave žgaravice i nadutosti.

2. Izbjegavajte kofein, čajeve s visokim udjelom kofeina i teina te čokoladu – posebno u popodnevnim i večernjim satima. Radije popijte mlijeko, vodu, svježi voćni sok…

3. Nemojte piti mnogo neposredno prije spavanja – kako biste smanjili noćne odlaske na toalet

4. Ako nemate rizičnu trudnoću vježbajte vježbe za trudnice, šećite. No, ne prije spavanja, nego u jutarnjim satima.

5. Pokušajte ići spavati i buditi se svaki dan u isto vrijeme – prije spavanja čitajte knjigu, gledajte televiziju, slušajte smirujuću glazbu, dok ne postanete pospani.

6. Prije spavanja okupajte se u toploj vodi s mirisom lavande, popijte lagani čaj ili toplo mlijeko za umirenje.

7. Neka vam bude udobno – ako je u sobi prevruće, prehladno, previše zagušljivo ili propuh, sigurno nećete dobro spavati. Također, namjestite jastuke i prekrivače na strateške pozicije kako bi vam bilo što udobnije.

8. Nemojte čekati san – ako ne zaspite čvrsto za 20 do 30 minuta, pokušajte s čitanjem, gledanjem omiljene serije na televiziji ili nekom drugom aktivnosti koja vas opušta.

9. Pokušajte se emocionalno smiriti – hormoni, ali i svakodnevne brige mogu izazivati pravi emocionalni vrtuljak. Pokušajte se ne razmišljati o brigama, nego svoje misli usmjerite na lijepe trenutke koji su prošli i koji vas tek čekaju.

10. Vježbe opuštanja i disanja – kada legnete na krevet i namjestite se, pokušajte s vježbama fizičkog opuštanja. Svjesno opuštajte pojedine dijelove tijela, tako dugo do se ne opustite do kraja. Usporite disanje i usredotočite se na njega – ili slatke udarce vaše bebe koja sretno „pleše“!

Ne propustite