NAJBOLJI RECEPT DO SADA: Kifla pogača
Potrebno je:
700 g brašna (+ za domješivanje)
180 g gustog jogurta
100 ml tople vode
1 kesica suhog kvasca
2 kašičice soli
2 kašike šećera
3 jajeta
2 žumanceta
...i još:
250 g maslaca (zamrznutog)
2 bjelanceta
susam
Priprema
1.
U vanglicu staviti brašno, dodati kvasac, so i šećer. Kašikom promiješati. Zatim dodati jogurt, jaja, žumanca, vodu i zamijesiti tijesto. Tijesto mijesiti malo duže, uz dodavanje, najviše, 2-3 kašike brašna (tijesto će i dalje biti malo ljepljivo). Umješeno tijesto staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Uzeti dublju šerpu, vel. 28cm, pa dno prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem.
2.
Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjenu, radnu, podlogu i podijeliti ga na osam, jednakih, jufkica (loptica tijesta). Svaku jufkicu, oklagijom, razviti u krug, veličine većeg tanjira.
3.
Preko prvog, razvijenog, kruga narendati dio maslaca (maslac podijeliti da imate za sedam korica), preklopiti drugim krugom tijesta, opet narendati maslac..., i tako dok ima tijesta, s tim da preko zadnje korice se ne renda maslac.
4.
Poređano tijesto, oklagijom, razviti, da bude samo malo šire od posude, u kojoj će se peći. Zatim tijesto isjeći na osam, jednakih, trouglova.
5.
Svaki trougao tijesta uviti u kiflicu, pa kiflicu presjeći na pola (po dužini).
6.
Isječene kiflice poređati u šerpu. Kako? Kiflice staviti, prvo, na četiri strane, pa zatim između staviti po jednu, isječenu, kiflicu. Jedan vrh kiflice da bude okrenut ka sredini posude, a drugi kraj ka stranici posude (rasječenim dijelom se spajaju).
7.
Posudu sa tijestom prekriti providnom folijom i ostaviti da tijesto, dobro, naraste, oko dva sata. Zatim pogaču premazati, umućenim, bjelancima, posuti susamom i staviti da se peče u, prethodno, zagrijanu rernu, na 170 stepeni. Kada pogača dobije, lijepu, rumenu boju prekriti je alu folijom i vratiti da se ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je pečena).
8.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je izvaditi iz posude, u kojo se pekla, staviti je na tacnu i poslužiti.