Vijeće sigurnosti UN-a

EUFOR ostaje u BiH-Rusija suzdržana pri glasanju!

Objavljeno:12.11.2014 - 12:42
A A A Times Arial

U utorak u Vijeću sigurnosti UN-a Rusija je odbila da podrži rezoluciju UN-a o Bosni i Hercegovini za koju Moskva tvrdi da će gurnuti zemlju prema integraciji u NATO i Evropsku uniju. Ruski ambasador je bio suzdržan tokom glasanja.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a u utorak su glasale za produženje vojne operacije EU-a na još jednu godinu dok je Rusija bila uzdržana.

Ruski ambasador u UN-u Vitaly Churkin istakao je: " Mi smo protiv međunarodnog prisustva u oblasti sigurnosti koje bi se moglo posmatrati kao instrument za ubrzanje integracije te zemlje u Evropsku uniju i NATO".

Francuski diplomata Philippe Bertoux je rekao kako se Rusija prethodnih godina nije protivila snagama EU-a u regionu napominjući da je takav korak Moskve opasan i samo izaziva nove tenzije.

"Rusija unosi lošu atmosferu iz Ukrajine u neko drugo pitanje. To je opasna igra", napisao je Bertoux na svome Twitter profilu.

"Opstruktivna pozicija Rusije u UN-u pokazuje prezir podršci BiH u smjeru zemlje prema euro-atlantskim integracijama", rekao je britanski diplomat Michael Tatham.

Američki mediji smatraju kako glasanje o produženju misije mirovnih snaga EU-a jasno pokazuje tenzije između Rusije i Zapada tokom posljednjih mjeseci.

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer se obratio Vijeću sigurnosti UN-a i prezentirao svoj šestomjesečni izvještaj u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini gdje je kazao kako je BiH na silaznoj putanji od 2006. godine.

Naglasio je u svome obraćanju da je integracija regiona u Evropsku uniju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mnogo više od prosperiteta i podizanja standarda jer, kako je kazao, "ovdje se radi o iscjeljivanju rana iz prošlosti i omogućavanju građanima u regionu da ponovo žive sa svojim sunarodnjacima bez granica".  Prenosi Anadolija

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: