JEZIV PRIZOR, MJEŠTANI U STRAHU POSMATRALI: Zemlja se počela razdvajati na dva dijela, a onda je uslijedilo nešto još gore

Kiosk
JEZIV PRIZOR, MJEŠTANI U STRAHU POSMATRALI: Zemlja se počela razdvajati na dva dijela, a onda je uslijedilo nešto još gore
.

Geološki procijep na "istočnom rogu"  koji će jednog dana ispuniti okena, širi se mnogo brže nego što su naučnici pretpostavljali.

Zbog toga se kenijski saobraćajni put Mai Mahiu urošio kada se ispod njega pojavila pukotina, saopštila je Kenijska nacionalna uprava za autoputeve.

procijep

U procijep je prodrla voda, dodatno pogoršavajući situaciju stvaranjem dodatnih pukotina u zemljištu.

- Veliki rascijep razdvaja Afriku na dvije ploče. Ustanovili smo da se somalijska ploča odvaja od ostatka kontinenta brzinom od 2,5 centimetara godišnje. Ukoliko se ovaj trend nastavi, somalska ploča nastavit će da se odvaja od nubijske ploče, što bi moglo dodatno da ugrozi postojeću infrastrukturu i bezbednost stanovništva - rekao je geolog Dejvid Adede. 

Naučnici će nastaviti da rade na proučavanju ove pojave, kako bi mogli da savjetuju vladu u vezi sa najbezbjednijim mjestima za građenje puteva i kuća.

Odvajanje somalijske ploče izazvano je kretanjem dijela Zemljinog omotača, koji prenosi toplotu od Zemljinog jezgra ka njenoj površini.

 

Ne propustite