7 savjeta za uređenje spavaće sobe

Enterijer
7 savjeta za uređenje spavaće sobe
Spavaća soba treba biti vaša oaza mira. Koliko god to zvučalo kao klišej, zaista je tako. To je prostorija čije su glavne uloge – odmor, opuštanje i dobar san, prostorija u kojoj počinje i završava svaki dan. Sve drugo je sporedno, ali ne i manje bitno. No, krenimo redom. Najvažnije je nabaviti dobar krevet i madrac. Zamki ima mnogo. Osim što je antistresna oaza, idealna spavaća soba mora biti i funkcionalna.

Spavaća soba treba biti vaša oaza mira. Koliko god to zvučalo kao klišej, zaista je tako. To je prostorija čije su glavne uloge – odmor, opuštanje i dobar san, prostorija u kojoj počinje i završava svaki dan. Sve drugo je sporedno, ali ne i manje bitno. No, krenimo redom. Najvažnije je nabaviti dobar krevet i madrac. Zamki ima mnogo. Osim što je antistresna oaza, idealna spavaća soba mora biti i funkcionalna.
Najbolji savjet koji po tom pitanju možete dobiti jest – nemojte dopustiti da vam soba postane skladište beskorisnih sitnica. Upravo je to problem koji je najčešće prisutan. U nedostatku prostora u spavaću sobu uvijek trpamo stvari s kojima ne znamo gdje ćemo. Kako je najvažnije da se u ovoj prostoriji odmarate, ona treba biti prozračna, treba disati, pa ne čudi da je upravo uređenje i opremanje spavaće sobe krajnje ozbiljna i interdisciplinirana aktivnost. Zato nemojte dopustiti da vas uvjere da kod uređenja stana spavaća soba nije na listi prioriteta. Ako je dobro uredite ona vam, umjesto da postane izvor nezadovoljstva, može postati oaza mira. Donosimo vam nekoliko ideja koje bi trebali pokušati primjeniti kod uređenja spavaće sobe:
1. Psiholozi često ističu da je prenatrpavanje prostora, pogotovo spavaće sobe, nešto najgore što možete napraviti u interijeru. Na taj način, kažu, ne stvarate prostor za nove stvari i novu pozitivnu energiju.
2. Najbolja orijentacija za spavaću sobu je istočna, tako da sunce obasjava prostor neposredno nakon izlaska. To buđenje čini ugodnijim i lakšim, a dobro je znati i da sunčeve zrake imaju antibakterijski učinak ako prodiru duboko u prostor.
3. Spavaća soba je prostorija u kojoj većina nas počinje i završava dan. Zato je važno da pruža mir, intimu, udobnost i toplinu. To je mjesto gdje morate napuniti svoje baterije, pa stoga i uređenje mora biti u skladu s tim.
4. Udobnost spavanja je imperativ pa odabir odgovarajućeg kreveta, madraca, jastuka i izgleda kreveta nije nimalo lak. Danas na tržištu postoji dobra ponuda, pri čemu svatko mora individualno odabrati što mu najviše odgovara, imajući na umu da je osnovni zadatak svakog ležaja da omogući prirodan položaj tijela i potpunu opuštenost.
5. Jako je važno uzglavlje kreveta, pogotovo ako često čitate u krevetu jer će vam služiti kao naslon za udoban smještaj. Nema određenih dimenzija, potrebno je isprobati i vidjeti odgovara li vam visina.
6. Najbolja boja za spavaću sobu je ona koja vas opušta. Primjerice, boja lavande (sivoljubičasta) opušta, smiruje i ugodno je topla. Ako se odlučite pak za tamnosmeđu, trulu višnju ili neku drugu tamniju nijansu, njome obojite samo jedan zid, a ostali neka ostanu bijeli, jer bi u protivnom boja mogla “progutati” ambijent. Boja bijele kave također je pogodna za zidove spavaće sobe jer djeluje antistresno.
7. Što se tiče biljaka u spavaćoj sobi, odlučite se za, primjerice,jasmin ili aloe veru jer su izrazito pozitivni za kvalitetu spavanja, a imaju i ljekovita svojstva, pogotovo aloe vera oja filtrira razne toksične plinove.

U našo galeriji pogledajte nekoliko spavaćih soba u kojima su za uređenje korišteni neki od ovih savjeta.

 

Ne propustite