DRŽAO JE APARAT, A ISPRED NJEGA STVORILA SE AJKULA: Ovakav prizor se viđa samo jednom u životu! (VIDEO)

Zanimljivosti
DRŽAO JE APARAT, A ISPRED NJEGA STVORILA SE AJKULA: Ovakav prizor se viđa samo jednom u životu! (VIDEO)
.

 Kada sam snimio fotografiju, ajkula je bila udaljena bukvalno samo nekoliko santimetra od mog aparata - rekao je Kanon i dodao da je brod stajao nekoliko metara dalje
 

Fotografija na kojoj ogromna kitolika ajkula pliva ispod brodića punog ljudi, nedavno je uzburkala društvene mreže. Ipak, najčešće postavljeno pitanje je da li ovo zaista moguće ili je u pitanju optička varka.

Nevjerovatan snimak, koji je zabilježio fotograf Tom Kanon, nastao je nedavno u blizini obale Zapadne Australije. Kanon i njegov prijatelj Sem Lorens, inače naučnik koji se bavi istraživanjem mora, ali i fotograf, osnovali su kompaniju pod nazivom "Ocean Collective Media", koja se bavi promovisanjem divljine i očuvanjem okeana, prenosi Biznis insajder.

Ova fotografija je posebnu pažnju privukla zato što se čini da će ajkula u svakom trenutku progutati brodić. Ipak, stvari su malo drugačije. Radi se o optičkoj iluziji, koju fotografi nazivaju "prisilna perspektiva", a kojom se objekti postavljaju tako da izgledaju veće, manje, dalje ili bliže nego što zapravo jesu.

- Kada sam snimio fotografiju, ajkula je bila udaljena bukvalno samo nekoliko santimetra od mog aparata - rekao je Kanon i dodao da je brod stajao nekoliko metara dalje.

On je naišao na ovu ajkulu dok je putovao sa udruženjem "Ningaloo Reef Dive i Snorkel".

Kako je objasnio, ova ajkula bila je veoma radoznala, te je provela čitavih 50 minuta pri površini sa ljudma koji su se našli tu, pritom jureći mjehuriće i provjeravajući svoju okolinu.

- Bilo je to zaista rijetko iskustvo da imamo takvu radoznalu igru ajkule - rekao je Kanon i dodao da one obično plivaju u pravim linijama u potrazi za hranom.

Najveći primjerci ove vrste ajkule mogu porasti i više od 40 metara.

U videu pogledajte kako izgleda ova vrsta ajkule i kako reaguje na ljude:

(novi.ba/espreso.rs)

Ne propustite