Ovih 5 signala nikako nemojte ignorisati: MOŽDA IMATE OVU OPAKU BOLEST

Porodica i zdravlje
Ovih 5 signala nikako nemojte ignorisati: MOŽDA IMATE OVU OPAKU BOLEST
.

U svijetu gotovo 400 miliona ljudi boluje od dijabetesa, a do 2035. godine očekuje se 592 miliona oboljelih. Ako se šećerna bolest na vrijeme prepozna i počne liječiti, mogu se spriječiti ili odgoditi komplikacije. 

Zabrinjavajuće je i što taj broj raste iako mnogim ljudima nije dijagnostikovan jer su simptomi bolesti podmukli pa se dijagnoza teže utvrdi.

Ove signale nikako nemojte ignoristati:

- Žene često previde neke znake. Recimo, najčešće povezuju probleme sa bešikom i bubrezima ako često idu u toalet a to je jasan znak da postoji problema sa regulisanjem nivoa šećera u organizmu - kaže za "Womans Helath" endokrinolog Porani Gundan iz Bostonskog Urgentnog Centra.

Dijabetes tipa 2 ako se ne liječi može ozbiljno da naruši zdravlje i izazove razne komplikacije od bolesti srca, oštećenje nerava do demencije, prenosi Kurir.

Žeđ

Mnogi pacijenti koji ne znaju da imaju dijabetes osjećaju snažnu žeđ i stvar pogoršavaju tako što često piju sokove. Što je samo dodavanje ulja na vatru jer su sokovi prebogati šećerima. Simptom dehidracije je tamniji urin.

Zadah

Suha usta zbog nekontrolisane žeđi ga izazivaju i ukazuju da biste trebali da posjetite ljekara. Često zadah može biti slatkast.

Zamućen vid

Slabiji vid je čest simptom kod žena.

Mokrenje

Kada imate višak šećera u organizmu vaše tijelo instinktivno pokušava da ga se oslobodi. Mokrenje je jedan od najefikasnijih načina. Ako često bez razloga idete u toalet, pogotovo noću obavezno uključite radare i posmatrajte svoj organizam. Posjetite ljekara da obavite potrebne kontrole.

Umor

Osjećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Isto kao i kod pretjerane potrebe za hranom, dehidracija i nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije. 

 

 

Ne propustite