Cucla - varalica

Mame i bebe
Cucla - varalica
Prije ili kasnije dođe vrijeme za odvikavanje od cucle. Tada se roditelji moraju poslužiti najrazličitijim trikovima kako bi odvajanje od omiljene dude prošlo sa što manje dječijih suza, ali i stresa u cijeloj porodici.

Prije ili kasnije dođe vrijeme za odvikavanje od cucle. Tada se roditelji moraju poslužiti najrazličitijim trikovima kako bi odvajanje od omiljene dude prošlo sa što manje dječijih suza, ali i stresa u cijeloj porodici. Vječne su rasprave o tome treba li bebama uopće cucla, čemu im ona služi? Zašto im se uopće ponudi cuca varalica u najranijoj dobi, pa se na nju naviknu i postane im svakodnevna utjeha kad ne možemo da ih smirimo na drugi način?
 
UTJEHA ILI VARALICA?

Oni koji se protive dudi, tvrde kako djetetu uopće nije potrebna i da je nameću roditelji kao pomoć kod uspavljivanja ili kad dijete stalno plače. Ono što je sigurno, dudu ne bi trebalo davati bebi dok se još navikava na dojenje, jer su cuclanje dude i sisanje dvije različite radnje. Kod bebe to može stvarati zbrku i utječe na uspješnost dojenja.
Ako se beba već navikla na dudu, treba nastojati da je što manje koristi, jer previše svakodnevnog korištenja nije dobro za zube. Naime, duda može usporiti razvoj govora, ali i izazvati probleme s rastom i položajem zuba. Zato bi bilo dobro s odvikavanjem od dude početi što ranije, već poslije navršenih šest mjeseci, kad beba prelazi na krutu hranu, a najkasnije do prvog rođendana.Međutim, treba izbjegavati da je odvikavanje od dude istovremeno kad i polazak u jaslice ili bilo kakva druga važna promjena u djetetovom ritmu, jer će mu to biti dodatni stres.
Bilo bi dobro ograničiti korištenje dude samo na odlazak na spavanje, kada većina djece i traži dudu kako bi mogla zaspati. Međutim i kada to peđe u naviku, može biti kasnije problem kod uspavljivanja, jer ako dijete više ne dojite, pa mu se još oduzme i duda, ono ostaje bez utjehe, koja mu je važna pred spavanje.


ŠTA JE ALTERNATIVA?

Gdje su prednosti dude varalice, i mogu li se uopće smatrati prednostima? Roditelji koji ni na koji način ne mogu da smire dijete osim dudom varalicom, pitaju se šta je alternativa dudi? Sigurno ne prstići. Prednosti dude varalice su da može pomoći djetetu da lakše zaspi, te mu pruža osjećaj sigurnosti. Ukoliko dijete ima dudu, ne može da sisa palac. Neka djeca se ne mogu odviknuti od te navike sve do polaska u školu, pa je bolje prstiće zamijeniti dudom varalicom, jer je odvikanje bolje.
Ako je duda već ušla u vašu kuću, pazite na njeno korištenje i održavanje. Prije prve uporabe obavezno je sterilizirajte. Mijenjajte redovito dude jer se s vremenom oštećuju, i to silikonske više nego gumene. Ne stavljajte dudu u šećer i ne vezujte je djetetu oko vrata zbog opasnosti od gušenja. Pazite da dijete previše ne žvače dudu da ne bi pukla.

Ne propustite