OPASNOST NA FACEBOOKU ZA OŽENJENE MUŠKARCE ILI ZA ONE KOJI U VEZI: Ove zgodne žene bi vas mogle uvaliti u probleme

Magazin
OPASNOST NA FACEBOOKU ZA OŽENJENE MUŠKARCE ILI ZA ONE KOJI U VEZI: Ove zgodne žene bi vas mogle uvaliti u probleme
.

Na Facebooku se pojavila nova opasnost za korisnike, a radi se o lažnim profilima koji naizgled pripadaju privlačnim ženama te pomoću kojih mame korisnike da skinu spyware.

Profili koje ovi prevaranti kreiraju izgledaju veoma uvjerljivo, puni su fotografija žene kojoj naizgled pripadaju, čak i fotografija s društvom, a kako bi cijela stvar izgledala još uvjerljivije, na tim profilima uglavnom ima objava i drugih korisnika.

Korisnike privuku flertujućim porukama, a nakon što steknu njihovo povjerenje, pošalju im link putem kojeg mogu skinuti nešto što izgleda kao aplikacija za dopisivanje Kik. Aplikacija koju prevareni korisnici skinu na svoje mobilne uređaje veoma je slična pravoj aplikaciji Kik, no zapravo je riječ o spywareu pomoću kojeg prevaranti skupljaju informacije o prevarenom korisniku - kontakte, fotografije, informacije o pozivima i poslanim i primljenim porukama pa čak i podatke o lokaciji, što im omogućuje da fizički prate korisnika.

Prevara koju su stručnjaci iz Avasta nazvali Tempting Cedar spyware omogućuje prevarantima čak i da prisluškuju korisnika, i to ne samo njegove pozive, već i razgovore koje vodi u blizini mobitela, prenosi Index.hr.

Stručnjaci zasad sumnjaju da operacija potječe iz Libanona, a upravo je na Bliskom istoku i najviše žrtava ove prijevare. Upravo zbog toga je i prijevara nazvana Tempting Cedar spyware, "tempting" od engleske riječi za primamljivo ili zavodnički te "cedar" po stablu cedra koje se nalazi na zastavi Libanona.

Osim u zemljama Bliskog istoka, žrtve su se počele javljati i u SAD-u, Francuskoj te Njemačkoj. Zasad su prijavljena tri Facebook računa, na imena Alona, Rita i Christina, a sva tri sadržavala su ukradene fotografije stvarnih djevojaka.

Zato, ako vam se iznenada počne upucavati jako zgodna, ali nepoznata cura na Facebooku - budite oprezni prije nego išta počnete skidati (doslovno ili figurativno).

Ne propustite