Hitno potrebni radnici u Njemačkoj, traži ih u velikom broju i u BiH

Aktuelno
Hitno potrebni radnici u Njemačkoj, traži ih u velikom broju i u BiH
.

Na portalu Westfälischer Anzeigera danas je objavljen članak pod naslovom „Zatvaranje zbog nedostatka radne snage: Nedostaje radnika u bolnicama Sjeverne Rajne-Vestfalije”.

Naime, njemačka štampa piše o nedostatku medicinskih radnika u njemačkim bolnicama te o projektu koji dovodi kvalifikovane radnike iz BiH i Srbije. Pored toga, komentariše se i aktuelna Minhenska konferencija o sigurnosti, prenosi DW.

Članak počinje sa pričom o 28-godišnjoj Sandri Radulj, koja je zbog posla iz Banje Luke stigla u njemačku pokrajinu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju (NRW).

„Od 26.6.2017. ona radi kao asistentica za njegu u Evangelističkoj bolnici (EVK) u Bergisch Gladbachu pored Kölna”, navodi se u članku i dodaje da ona nakon pripravničkog staža sada može početi da radi u struci.

„Na početku je bilo teško zbog jezika, a naročito teško mi je bilo sa medicinskim izrazima. Ipak moram reći da su sve kolege i pacijenti prijatni”, izjavila je ona za Westfälischer Anzeiger.

U članku se dalje navodi da je Radulj u Njemačku stigla preko projekta „Triple Win” koji je pokrenut od strane Agencije za zapošljavanje i organizacije GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), te je jedna od ukupno 10 medicinskih radnika koji su u ovu bolnicu stigli iz Srbije i Bosne i Hercegovine 2017. godine.

Svi su tu i nakon osam mjeseci programa. „Već nekoliko godina nam je veoma teško da popunimo slobodna radna mjesta za medicinske radnike “, objasnila je Bianca Blech iz EVK za ovaj internet portal.

„GIZ pronalazi i regrutuje kvalifikovane radnike u inostranstvu – u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Filipinima i Tunisu. Oni koji budu izabrani u uži krug GIZ prebacuje u njemačke bolnice. U prošloj godini je tako u Njemačku stiglo 593 osobe. Cijela stvar je kontroverzna i kritičari se žale da zbog toga nedostaje kvalifikovanih radnika u inostranstvu“, stoji dalje u članku.

Problem nedostatka radne snage u bolnicama u Njemačkoj je ogroman i to upravo program „Triple Win” dokazuje.

„Na univerzitetskoj klinici u Münsteru jedna stanica je zbog nedostatka osoblja u julu 2017. morala biti zatvorena”, navodi se između ostalog u članku.

Prema navodima Agencije za zapošljavanje, nedostatak medicinskog osoblja je naročito izražen u područjima Porajnje ili Rajnske oblasti, te oblasti Rur, a umjeren je u Münsterlandu. Situacija je širom Njemačke slična kao u NRW-u, kazao je portparol Agencije za zapošljavanje ovom listu.

Jedan od razloga nedostatka osoblja u bolnicama je ogroman obim posla koji se mora obaviti svaki dan, objasnila je Christel Bienstein sa Univerziteta Witten Herdecke za Westfälischer Anzeiger.

“Novi koalicioni sporazum predviđa neka poboljšanja kada je u pitanju bolnička njega. Ne bi trebalo da bude samo više zapošljavanja u odjeljenjima sa intenzivnom njegom, već i u svim odjeljenjima sa krevetima za pacijente. Osim toga, bolničko osoblje treba biti bolje plaćeno i nezavisno od paušalnih iznosa, objašnjava ministar zdravlja NRW Karl-Josef Laumann (CDU)”, a prenosi ovaj portal.

Ne propustite