Otvorena TREĆA poslovnica CITYDEAL-a u Sarajevu!

Kiosk
Otvorena TREĆA poslovnica CITYDEAL-a u Sarajevu!
-

- Nova poslovnica CityDeal portala grupne kupovine
- Kupcima omogućeno kupovanje avio i autobusnih karti po povoljnijim cijenama, kao i vrhunski smještaj u BiH i šire
- Kupcima omogućena komunikacija sa CityDeal-om i mogućnost dogovora (deal-a) u svakom trenutku

Kompanija CityDeal je u Sarajevu, na adresi Franca Lehara 2 - ALTA SHOPPING CENTAR, svečano otvorila novi korisnički centar. To je treća poslovnica kompanije CityDeal u Sarajevu. Otvaranjem poslovnice u naselju Marijin Dvor nastavljena je realizacija plana širenja misije portala da od početka poslovanja budu najbolji u onome što rade, te nastave kreirati autentične ponude u pola cijene, kako bi se stanovništvu i kupcima ponudili pristupačniji uslovi putovanja.

citydeal-prodajni-stand

CITYDEAL NAGRAĐUJE

Novootvorena poslovnica se nalazi na prvom spratu ovog poslovnog centra i sa radom počinje danas od 09:00h, gdje se očekuje velika posjećenost. Građani će imati priliku upoznati se sa aktuelnim ponudama kompanije, ali i osvojiti vrijedne nagrade. Deset prvih kupaca u novootvorenoj poslovnici, na licu mjesta će osvojiti jednu od inovativnih nagrada. Radno vrijeme poslovnice CityDeal je: ponedjeljak - subota od 09:00 do 22:00, a nedjeljom od 11:00 do 19:00 sati.

altasredisteljubavi-375x190

Podsjećamo, CityDeal je prvi portal grupne kupovine u BiH koji s kupcima na brz, jednostavan i personalizovan način komunicira i iznalazi samo najbolja riješenja za njih. Misija portala je da od početka poslovanja budu najbolji u onome što rade. Ako tražite kvalitet i inovativnost, tu su da vam pruže najbolje od najboljeg. Teže ka izvrsnosti i trude se biti dio svakodnevnog izbora pri vašoj kupovini u vašem gradu. Usmjereni su u potpunosti prema svojima korisnicima, te vam svakodnevno nude zanimljive ponude u vašem gradu, sa popustima od 50% pa čak i do 90%.

 

Ne propustite