ISPRAVITE IH: Ovo su greške koje činite prilikom pranja odjeće

Praktična žena
ISPRAVITE IH: Ovo su greške koje činite prilikom pranja odjeće
.

Osnovne zakone pranja rublja odavno ste usvojili, ali iznova bijelo ispada bež, crno je sve bliže sivoj, čiste majice imaju fleke, a ručnici ne miriše po jorgovanu. U čemu to griješite?

Mnogi će se složiti da je pranje rublja postala umjetnost, ali uz sve perilice i sredstva koje danas koristimo, mi bismo trebali biti vrhunski majstori. Prema objašnjenju profesionalaca, stručnjaka za pranje rublja, stvar je vrlo jednostavna.

Odvajanje rublja i odstranjivanje mrlja

Odvajanje tamnog od svijetlog te šarenog rublja unatoč upotrebi maramica za skupljanje boje, osnovno je pravilo za ne samo čist veš već i za onaj očuvane originalne boje. Kad je u pitanju odstranjivanje mrlja kod svijetlog trapera ne preporučuje se korištenje sredstava za izbjeljivanje ili odstranjivanje mrlja (uvijek sadrže izbjeljivač). Traper se sastoji od pamuka i elastina, a elastin ne možete izbijeliti – koristite odstranjivač mrlja za materijale u boji.

Tamna i crna odjeća

Da bi vaša crna i tamna odjeća zadržala boju, preporuča se da se uvijek pere okrenuto naopako i to u hladnoj vodi. Definitivno se mora izbjegavati sušilica jer toplina uništava boju i sjaj tkanine.

Dječja odjeća

Nikad naša odjeća ne može biti toliko prljava kao dječja. Nevjerojatno je da iz perilice izađe savršeno čista, ali kada se osuši pojavljuju se iritantne masne fleke. Masti i ulja ulaze duboko u tkaninu pa čak ni pranje na visokoj temperaturi ne garantira njezino nestajanje. Preporučuje se da flekice tretirate prije pranja običnim deterdžentom za suđe, pustite da malo odstoji te ubacite u pranje. Također, tretirane komade odjeće ne sušite u sušilici.

Pernate jakne i prekrivači od perja

Zaista nije nužno nositi ih u praonicu rublja jer ih možete kvalitetno oprati u svom domu samo biste trebali imati mašinu s velikim bubnjem. Deterdžent i omekšivači sljepljuju perje unutar tkanine, a da bi se osušilo potreban mu je prostor i zrak. U velikom bubnju doći će do manjeg tiskanja perja, a u ovom slučaju preporučuje se sušenje u sušilici s nekoliko čistih teniskih loptica.

Ručnici bez ugodnog mirisa?

Neugodna pojava ručnika s neugodnim mirisom unatoč omekšivaču javlja se zbog zadržavanja bakterija (ostaci stanica kože plus tragovi sapuna). Savjetuje se da se ručnici peru odvojeno od drugog rublja i to u manjoj količini i pri visokoj temperaturi.

 

Ne propustite