6 JASNIH znakova da vam je telefon hakovan i da vas sigurno špijuniraju!

Objavljeno:07.02.2018 - 18:05
A A A Times Arial

Kako živimo u dobu digitalne tehnologije, logično je da se brinemo za svoje podatke. Kako možemo zaštititi svoje privatne informacije, bilo da se radi porukama, telefonskim pozivima ili elektronskoj pošti od potencijalnih hakera i velikih kompanija? Kako je sve na internetu svima na dohvat ruke, postoje li načini da zaštitimo sebe i osiguramo da nas niko ne špijunira?

Prije smo brinuli o zaštiti računara i laptopova, a danas o zaštiti malog kompjutera kojeg nosimo u džepu. Evo 6 jasnih znakova da vam je telefon hakovan i nekih načina da to spriječite.
Za hakere je najlakši način da uzmu vaš telefon i ručno instaliraju špijunske aplikacije. Drugi (podjednako lak način), jeste korišćenje nezaštićene Wi-Fi mreže kakve su one na aerodromima i u kafićima. Zato što su javne Wi-Fi mreže otvorene svim ljudima, svi oko vas mogu da dijele i potencijalno vide vaš saobraćaj.

Manje poznat način hakovanja jeste preko nepoznatog USB-a. Ako priključite ili punite telefon na nepoznati USB, rizikujete da se neko dokopa vaših informacija.
mob
SMS fišing je kada se primaocu pošalje tekstualna poruka sa sadržajem koji liči na izvještaj iz banke ili se pominje transfer novca, a kada se poruka otvori i skine, može da zarazi vaš telefon virusom i otkrije poverljive informacije. Hakeri se mogu infiltrirati u signalizacioni sistem SS7, koji koristi većina telefonskih stanica širom svijeta, pa čitati vaše poruke, prisluškivati pozive ili pratiti kretanje.


Evo koji su to znaci da je vaš telefon hakovan:


1. Ako se telefonska baterija na vašem telefonu veoma brzo prazni, to može biti znak da je pokrenuta nepoznata aplikacija u pozadini telefona (moguće jedna od ranije pomenutih špijunskih aplikacija).
hk3
2. Ako se vaš telefon konstantno restartuje, isključuje, pokreće aplikacije ili okreće nasumično brojeve, možda hakeri pokušavaju da se infiltriraju u vaš telefon.

hk4

3. Ako je vaš telefon konstantno vruć iako ga ne koristite mnogo, to može biti još jedan znak da je pokrenuta neka nepoznata aplikacija.

hk1

4. Ako postoje nepoznati brojevi u listi poziva, to je znak da je neko petljao sa vašim telefonom.

znaci

5. Ako ne možete da isključite telefon ili kontrolišete jednostavne aplikacije kao što je kamera, možda se iza toga krije hakerski napad.

hk

6. Konačno, ako redovno čujete buku ili eho dok razgovarate telefonom na mjestu gdje ih normalno nema, to je razlog za sumnju.


Evo nekoliko načina da se zaštitite:

rijesiti

Ako dobijete poruku bez punog URL koda, jednostavno je ne otvarajte.Ako punite telefon sa stranim kablom, izaberite opciju "Samo punjenje". Umjesto da se povezujete na svaku javnu Wi-Fi mrežu, isključite tu opciju. Konačno, ne kupujte ništa kada ste na javnim mrežama i ne koristite opciju "Zapamti lozinku" ako niste na sigurnoj mreži.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!