SIGURNOSNE MJERE: Dronovi i avioni s tehnologijom za prepoznavanja lica će osiguravati Zimske olimpijske igre

Nauka i tehnologija
SIGURNOSNE MJERE: Dronovi i avioni s tehnologijom za prepoznavanja lica će osiguravati Zimske olimpijske igre
.

Južnokorejske vlasti poduzimaju sigurnosne mjere za predstojeće Olimpijske igre, a u tome će im pomoći i tehnologija. Preciznije, radi se o dronovima hvatačima drugih dronova, kao i taktičkom avionu s tehnologijom za prepoznavanje lica.

Dronovi koji će patrolirati iznad borilišta neće tjerati nepoželjne i sumnjive dronove, nego će ih hvatati mrežama. Ovi dronovi će spriječiti ilegalno fotografisanje i snimanje evenata, kao i eventualne terorističke dronove. Članovi osiguranja su prošli obuku za obaranje dronova s neba ukoliko njihovi dronovi ne budu dovoljni.

Učešće sjevernokorejskih sportista predstavlja dodatni rizik, tako da južnokorejske vlasti žele biti spremne na sve.

Dok dronovi osiguravaju nebo iznad borilišta, taktički avion će se fokusirati na ono što se nalazi na tlu. Avion je opremljen kamerama visoke rezolucije koje će se koristiti za prepoznavanje lica. To će omogućiti policiji da detaljno prati sve što se događa na tlu i to s visine od 150 do 200 metara. Ako se otkrije prijetnja, osiguranje će brzo stići na lokaciju. 

Borilišta će biti "pokrivena" i brojnim sigurnosnim kamerama na tlu. Pyeongchangov antiteroristički tim će koristiti i specijalna vozila koja će moći rendgenskim skeniranjem pretraživati vozila.

Ne propustite