Farbanje kose u trudnoći: da ili ne?

Mame i bebe
Farbanje kose u trudnoći: da ili ne?
Buduće mame često su u dvojbi trebaju li izbjeći bojanje kose u trudnoći, jer se boje da nanošenje kemikalija, koje su sastavna komponenta trajnih boja za kosu, može naštetiti nerođenoj bebi

Buduće mame često su u dvojbi trebaju li izbjeći bojanje kose u trudnoći, jer se boje da nanošenje kemikalija, koje su sastavna komponenta trajnih boja za kosu, može naštetiti nerođenoj bebi.

Je li opravdan strah da bi neka od sredstava koje koristimo kako bismo uljepšali svoju frizuru mogla naštetiti djetetu? Stavovi su podijeljeni. Doktori savjetuju da se ipak izbjegava bojenje kose u prvom tromjesečju trudnoće, jer je to razdoblje najosjetljivije. Zapravo bi bilo najbolje suzdržati se od bojanja kose do kraja trudnoće.

Pramenovi i prirodne boje

Ako se odlučite ne bojati kosu, onda vam alternativa mogu biti pramenovi ili možete izabrati i prirodne boje, poput kane, koje ne sadrže kemikalije, jedino što prirodne boje nemaju tako veliki  izbor nijansi. Kod pramenova na foliju ne dolazi do direktnog kontakta boje s tjemenom, pa je to mnogo bolja opcija od klasičnog bojanja kose. Teoretski, pojedine supstance koje boje za kosu sadrže mogu predstavljati određeni rizik za plod. No s obzirom na malu površinu vlasišta i relativno kratkotrajnu aplikaciju, takvo što se realno ne očekuje. Ipak, za svaki slučaj, preporuča se izbjegavati bojenje kose u prva tri mjeseca. Savjet je koristiti provjerene proizvode i držati se uputa za bojenje kose, kao što je ne produljiti aplikaciju, koristiti prirodne boje i sl.

Promjene na kosi

U trudnoći se kosa mijenja. Kod većine žena to znači brži rast i bujniju kosu, dok su promjene pritom najizraženije u drugom tromjesečju. No, kod nekih trudnica kosa postaje suha, lomljiva, bez sjaja. Promjene najviše ovise o razini pojedinih hormona u organizmu, tipu kose i načinima na koje je tretirana. Kao i tekstura, volumen i dužina, kod nekih se trudnica tijekom trudnoće mijenja i boja kose. Većinom kosa potamni. Hormonalne promjene mogu prouzročiti i promjene na koži, pa se može dogoditi da će tjeme reagirati na boju drugačije nego prije. Možda ćete otkriti da ste osjetljiviji na neke sastojke na koje prije niste bili. To je još jedan razlog zbog kojega su boje s prirodnim sastojcima bolji izbor za trudnicu.

Savjeti za bojanje kose u trudnoći

Dakle, u prvom tromjesečju pokušajte svakako izbjegavati bojanje kose zbog intenzivnog razvoja ploda u tom periodu. Vodite računa da zbog hormonalnih promjena boja koju redovito koristite u trudnoći može ispasti potpuno drugačija. Ako su pramenovi prihvatljiva opcija za vaš tip kose,  svakako se odlučite prije za pramenove nego bojanje kose, jer je u tom slučaju moguće izbjeći kontakt boje s tjemenom preko kojega se kemikalije apsorbiraju u organizam. Ukoliko se odlučite za bojanje kose, neka to bude preko folije ili uz visoki oprez prilikom biranja boja ako će se ona nanositi i na samo tjeme. Pokušajte u trudnoći produžiti period između dva bojanja koliko je god to više moguće.

Izvor. žena. ba

Ne propustite