Ako vam tijelo šalje ove UPOZORAVAJUĆE znakove vaši BUBREZI su u velikoj opasnosti!

Porodica i zdravlje
Ako vam tijelo šalje ove UPOZORAVAJUĆE znakove vaši BUBREZI su u velikoj opasnosti!
.

Bubrezi su jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Oni su neophodni za filtriranje krvi spriječavajući nakupljanje viška tekućine i otpadnih tvari, regulišu krvni pritisak, balansiranje razine elektrolita, promiču proizvodnju crvenih krvnih stanica i održavaju kosti zdravim.


 

Oštećeni bubrezi ne proizvode dovoljnu količinu eritropoetina ili EPO, što rezultira nedostatkom opskrbe crvenih krvnih stanica i kisika u tijelu.

Ugrožena funkcija bubrega ima negativan učinak na vaše cjelokupno zdravlje i zbog toga je izuzetno važno prepoznati znakove upozorenja oštećenja bubrega.

U nastavku predstavljamo najčešće simptome koji ukazuju na to da su bubrezi oštećeni:

Bol u gornjem dijelu u leđa

Ako patite od oštećenja bubrega, vjerojatno da ćete doživjeti bol u gornjem dijelu leđa. Bol bubrega obično je jednostrana bol u gornjem dijelu leđa, obično popraćena mokraćnim promjenama i groznicom.

Možda Vas zanima   15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i smiruje
Kožni osip

Neuspjeh bubrega često se karakterizira pojavom osipa ili jakog svrbeža. Ako bubrezi nisu u mogućnosti ukloniti otpadne tvari iz krvi, nakupljanje otpada može uzrokovati suhoću i iritaciju na koži.

Otečenost

Pojava neočekivane otečenosti u nekim dijelovima tijela može biti simptom bolesti bubrega. Kada vaši bubrezi ne rade pravilno, oni nisu u stanju ukloniti višak tekućine iz tijela, što može dovesti do oticanja lica, ruke, noge, članaka i stopala.

Umor

Oštećeni bubrezi ne proizvode dovoljnu količinu eritropoetina ili EPO, što rezultira nedostatkom opskrbe crvenih krvnih stanica i kisika u tijelu.

Kada se to dogodi, mozak i mišići postaju umorni, a samim tim i vaše tijelo postaje umorno, hladno i ne možete se usredotočiti. Nedostatak kisika koji nosi crvene krvne stanice obično dovodi do anemije.


Kratak dah

Ako patite od oštećenja bubrega, vašem tijelu obično fali kisika. Nedostatak kisika dovodi do nedostatka daha što je uzrokovano nakupljanjem tekućine i otpadnih tvari u plućima.

Promjene u mokrenju

Ovo je jedan od najranijih upozoravajućih znakova zatajenja bubrega. Te promjene uključuju pojavu pjenasti urina, krv u urinu, povećana učestalost mokrenja s blijedom mokraćom, smanjena učestalost mokrenja sa tamnim urinom, mokrenje usred noći, ili poteškoće mokrenja.

Metalni ukus u ustima

Gubitak apetita ili promjena u ishrani može se pojaviti kao posljedica nakupljanja otpada u krvi. To je jedan od najčešćih simptoma oštećenja bubrega.

Ne propustite