UOČITE IH DOK NIJE KASNO: 6 čudnih znakova koji otkrivaju da imate PROBLEMA SA SRCEM!

Porodica i zdravlje
UOČITE IH DOK NIJE KASNO: 6 čudnih znakova koji otkrivaju da imate PROBLEMA SA SRCEM!
.

Američki Centar za prevenciju bolesti je javnosti predstavio statistike koje potvrđuju kako su bolesti srca vodeći uzrok smrti kod žena iznad 35 godina starosti. Poznato je da simptomi često prođu neprimijećeni, pa je važno znati sve o njima.

Najčešći simptom srčanog udara jeste pritisak ili bol u prsima, nažalost u nekim slučajevima neće biti ovog glavnog simptoma, a pogođena osoba neće znati da je doživjela srčani udar. Upravo su tada najveće šanse za smrt.

Evo nekoliko čudnih simptoma koji mogu otkriti da imate problema sa srcem:

1. OTEČENI ZGLOBOVI ILI NOGE

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u vašem tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, koljena, nogu ili stomaka. Obratite pozornost također na naglo debljanje i gubitak apetita.

2. GLAVOBOLJE

Prije nego uzmete neku tabletu protiv bolova, znajte kako je ona jakog intenziteta čest simptom bolesti srca. Iako sama glavobolja ne mora biti simptom srčanog udara, ako se javlja uz ostale simptome, potražite pomoć doktora.

3. UMOR

Ovo je najteži simptom za prepoznavanje jer čovjek može biti umoran iz više razloga – manjak sna, stres, itd.. Radi se o prepoznavanju neuobičajenog umora, na primjer ako ste se popeli na drugi sprat stepenicama i odjednom osjećate gubitak energije te vam je teško doći do daha, vrijeme je da se zabrinete.

4. GRČEVI U STOMAKU

 Mnogi će reagovati na bol koja se širi od prsa preko leđa i prema lijevoj ruci, ali bol koja označava probleme sa srcem može se javiti i u drugim područjima tijela.

Tako nije neobično da se požalite na bol u stomaku. Ako osjetite probadajući bol u predjelu stomaka može znaćiti da vaše srce šalje signale boli u stomaku. Iako bol u stomaku može označavati razne probleme, ako vam je osjećaj potpuno nepoznat, obratite se doktoru.

5. SLABOST

Neke osobe mogu osjećati neobjašnjivu slabost par dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte liječnika.

6. VRTOGLAVICA

Poput ostalih simptoma, vrtoglavica također može biti razlog za zabrinutost. Ako se ne radi o vrtoglavici koja je posljedica naglog ustajanja, i ako traje dugo, svakako posjetite doktora jer se može raditi o začepljenju arterija koje se igraju sa vašim krvnim pritiskom.

Ne propustite