IZBACITE IH! Prljave cipele obavezno držite izvan prostora u kojem borave djeca

Mame i bebe
IZBACITE IH! Prljave cipele obavezno držite izvan prostora u kojem borave djeca
.

U porodici s malom djecom čak bi i to moglo biti loše, jer nitko zapravo nije svjestan što sve unosimo u svoj dom na đonovima cipela. I zato, ako je ikako moguće, svoje cipele držite vani ili u prostoru u koji djeca neće ulaziti. 

Svi mi svakoga dana hodamo po površinama koje sigurno ne bismo željeli niti dirati rukama, a kamoli te iste ruke poslije stavljati u usta, ali kada imate djecu koja se igraju na podu i u usta stavljaju svašta - cipele su definitivno rizik koji biste trebali pošto-poto maknuti.

Ako se pitate zašto i čemu tolika panika oko običnih cipela koje "sigurno nećete dati djetetu da žvače", nakon ovih činjenica jedva da ćete im dati i da ih taknu. Jer (kako je jedna mama malo istražila): 

1. Svaka korištena cipela u prosjeku na sebi ima oko 421.000 različitih bakterija. Dovoljno da se zapitate, zar ne? 

2. Otkriveno je da đonovi na čak 96 posto testiranih cipela nose koliformne bakterije, baš one koje se nalaze u ljudskom i životinjskom izmetu. 

3. U 27 posto nasumično odabranih korištenih cipela pronađena je bakterija E. koli, a u nešto manjem omjeru i još opasnije bakterije koje mogu uzrokovati infekcije mokraćnog i respiratornog sustava. 

4. Pronađena je i rizična bakterija Clostridium difficile, koja je pronađena na 39 posto cipela, a koja može dovesti do blagih bolesti kao što je proljev, ali i do ozbiljnijih infekcija koje mogu biti otporne na antibiotike.

5. Ljudi koji žive u blizini asfaltne ceste pod posebnim su rizikom od katrana, odnosno povećane količine toksina koje ćete uredno unositi u svoj dom.

6. Imate li travnjak, tretirate li ga ičime ili se često šećete uređenim eksterijerima, moguće je upravo na cipelama donijeti mnoge kemikalije kojima se tretiraju trava i biljke. 

7. I najgori podatak od svih - sve ove spomenute bakterije možda žive na đonovima koje nitko neće dirati, ali one sekunde kada ste spustili svoju ili dječju cipelicu na netom dezinficiran pod, ostavit će itekako traga - čak 90 do 99 posto svih bakterija automatski će ostati i na podu. Podu koji više neće biti čist kao suza, iako se može činiti baš takav.  

Zato neka cipele borave u svom zasebnom prostoru. Tamo gdje ne dolaze znatiželjne dječje rukice, a jednom kada se klinci nauče sami obuvati, pripazite da te cipelice barem ne drže previše u rukama. Posebno ako im nemate namjeru prati ih i nakon tako uobičajene radnje kao što je obuvanje cipela. 

To rijetki rade, zar ne?   

Ne propustite